Nije potvrdio dolazak
34

Iz kabineta Davora Pranjića kazali da se on danas najvjerovatnije neće sastati sa Schmidtom

N. V.
Davor Pranjić
Davor Pranjić
Visoki predstavnik Christian Schmidt za danas je prvobitno bio planirao sastanak sa potpredsjednicima Republike Srpske u palati predsjednika u Banjoj Luci, međutim naknadno je potvrđeno da sastanka neće biti.

Nikolina Perković iz kabineta dopredsjednika RS-a Davora Pranjića kazala je za Klix.ba da "zbog ranije preuzetih obaveza u skladu sa liječničkom profesijom najverovatnije neće biti sastanak".

Međutim, Duraković je za Klix.ba sinoć kazao kako će on održati sastanak sa Schmidtom, a što je, prema njegovim riječima, danas otkazano.

Razlog otkazivanja nam nije znao kazati. Ono što je potvrdio jeste da je spreman sastati se sa Schmidtom, ali je evidentno da do toga danas neće doći.

Ovaj susret je važan zbog toga što bi to bio prvi Schmidtov odlazak u RS otkako je Milorad Dodik najavio njegovo hapšenje u slučaju da kroči na teritoriju entiteta.

Schmidt je ranije za njemački medij najavio da ima planirane sastanke u Banjoj Luci te da ga Dodik ne može uhapsiti. Poslao je poziv za sastanak potpredsjednicima RS-a te opozicionim liderima, međutim od SDS-a, PDP-a, Narodnog fronta i Nebojše Vukanovića je dobio negativan odgovor.

Schmidtu je susret sa sigurnošću potvrdio samo potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.