Reakcija
26

Iz hotela Central demantuju Čengića zbog izjave da za kiriju plaćaju tri do četiri hiljade KM

A. L.
Nakon intervjua načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića u Klix studiju s Emelom u kojem je govorio o ugovornom odnosu između Općine i Templeville Development Limited d.o.o. Sarajevo, kao korisnika objekta u kojem se nalazi hotel "Central", demantij je poslao pravni zastupnik kompanije Senad Pećanin.

Pećanin je podsjetio da je Čengić u Klix studiju kazao sljedeće:

"Hotel Central plaća kiriju za onoliki hotel mislim negdje tri, četiri hiljade mjesečno, za onoliki hotel i sada se ja borim da ugovor raskinem na sudu".

Kako kaže, načelnik Čengić je svjesno obmanuo javnost "lažno optužujući korisnika prostora u kojem se nalazi hotel 'Central'."

"Osim što je citiranom izjavom demonstrirao da ne zna iznos koji svakog mjeseca korisnik prostora u kojem se nalazi hotel 'Central'; plaća Općini Stari Grad, načelnik Čengić je svjesno prešutio sljedeće činjenice:

  1. Općina Stari Grad i zakupac poslovnog objekta su 01. 02. 2003. godine zaključili Ugovor o zakupu poslovnog objekta u Ulici Ćumurija broj 8 (hotel 'Central');

  2. a) U trenutku potpisivanja navedenog ugovora prostor u kojem se nalazi hotel 'Central' je od posljedica ratnog razaranja bio devastiran u dijelu od 69%;

b) prema procjeni sudskog vještaka građevinske struke (koja je sastavni dio navedenog ugovora) vrijednost objekta prije renoviranja od strane zakupca iznosila je 1.996.888 KM;

c) nakon ulaganja zakupca od cca. 15.000.000 KM objekat je stavljen u funkciju hotela 'Central', a prema procjeni sudskih vještaka građevinske struke (koja je sastavni dio ugovora o zakupu) vrijednost izvršenih grubih radova rekonstrukcije, sanacije i adaptacije objekta iznosila je 6.321.350,95 KM.

  1. Zakupnina prostora je definirana članom 2. navedenog ugovora, prema kojem se ona sastoji od:

a) fiksnog dijela zakupnine koji se plaća jednokratno kroz vrijednost izvedenih grubih građevinskih radova koji u cijelosti obuhvataju radove utvrđene projektom prema članu 3. i 4. navedenog ugovora;

b) godišnje zakupnine u iznosu od 2,5% bruto prihoda koje zakupac ostvari korištenjem objekta u prethodnoj godini.

  1. a) Općinsko vijeće Stari Grad potvrdilo je navedeni ugovor Odlukom o verifikaciji Ugovora o zakupu poslovnog prostora 'Hotel Central' (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 5/03);

b) Kao prilog navedenoj Odluci o verifikaciji priložen je integralni tekst navedenog ugovora o zakupu, čime je isključena svaka sumnja u činjenicu da je Općina Stari Grad, kao zakupodavac, preuzela obavezu zakupa pod ugovorenim uslovima na ugovoreni period od 30 godina", saopćio je Pećanin.

Kako dodaje, Čengić ne zna iznos ugovornog zakupa koji već duže od 15 godina plaća zakupac, a osim toga je "obmanuo javnost skrivajući činjenice o stvarnom iznosu zakupa koji plaća zakupac Općina Stari Grad".

"Osim toga, u pokušaju da na nezakonit način raskine navedeni ugovor, načelnik Čengić je nezakonito pokušao i ukloniti treću ugovornu stranu Vakufsku direkciju Sarajevo, koja je izvorni vlasnik objekta zakupa. Zakupodavac nema informacija, niti je dobio bilo kakvu sudsku obavijest, da je Općina Stari Grad pokrenula sudski postupak kojim osporava navedeni ugovor, što je u Vašem programu izjavio načelnik Čengić. Istovremeno, on je prešutio poznatu mu informaciju da je zakupac tužbom već pokrenuo postupak pred nadležnim sudom u Sarajevu radi zaštite svojih nespornih ugovornih prava, u koji se kao umješač na strani zakupca uključila i Vakufska direkcija Sarajevo", kazao je Pećanin.

Na kraju dodaje da je Čengić, "iznošenjem lako dokazivim neistina" o iznosu zakupnine koju plaća zakupac, nanio ozbiljnu štetu reputaciji zakupca, odnosno "reprezentativnom hotelu" 'Central'.