Poruka i Vladi FBiH
35

Iz HDZ-a poručili federalnom nivou: Ne smijete u odlučivanju izostavljati kantone

A. D.
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović održao je online sastanak koordinacije s dužnosnicima HDZ-a BiH s federalnog nivoa. Dužnosnici HDZ-a BiH ponovo su pozvali na hitno, zakonski utemeljeno, djelovanje svih institucija vlasti, bez oduzimanja ili izostavljanja ustavnih nadležnosti, saopćeno je iz HDZ-a.

"Ključno je bilo, na čemu su insistirali dužnosnici HDZ-a BiH, omogućiti rad zakonodavnog tijela. HDZ BiH je izričito protiv pokušaja sprečavanja rada Parlamenta Federacije BiH i da se sve odlučuje u Vladi FBiH. Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica mora biti usklađen i usmjeren na zaštitu svakog radnog mjesta, radnika i preduzeća uz upućeni set mjera na Vladu Federacije BiH, kao i prilagodba Zakona o ublažavanju posljedica koronavirusa", naglašeno je na sastanku.

Transfer iz federalnog budžeta nižim nivoima vlasti, kantonima, gradovima i općinama garantuje njihovu stabilnost i mora biti raspoređen u skladu sa zakonom i donesenim aktima budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, navode iz HDZ-a.

"Vlada Federacije BiH također mora hitno donijeti zakon o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Posebnom odlukom moraju ići finansijska sredstva prema bolnicama i domovima zdravlja za nabavku opreme i potrebnih zdravstvenih materijala. Posebno je naglašeno uključivanje kantona s ostalim nivoima vlasti u pismo MMF-a, izričito se moraju poštovati nadležnosti", zaključeno je.

"Izostavljanje i narušavanje uloge kantona, koji s ostalim nivoima vlasti aktivno učestvuju na suzbijanju globalne zdravstvene krize povodom koronavirusa, kao i zaštite zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih sustava, smatra se nedopustivim", istaknuto je.