Državljani BiH
30

Iz evropskih zemalja u karantin u Bos. Gradišci: Smješteno 19 muškaraca i jedna žena

D. Be.
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
U karantinu u Bosanskoj Gradiški, namijenjenom državljanima BiH koji ulaze u našu zemlju na graničnom prelazu u ovom gradu sinoć je smješteno 19 muškaraca i jedna žena.
"Ove osobe smještene su u stambeni dio karantina odnosno bivšu zgradu Carinskog terminala koja je jučer, po nalogu Alena Šeranića, ministra zdravlja Republike Srpske, preuređena za ovu namjenu. Objekat je u potpunosti funkcionalan, ima grijanje, vodu, toalete, a osobe koje su smještene zdravstvenu zaštitu", kazao je Knežević za Srpskainfo, načelnik gradskog Štaba civilne zaštite.

On napominje da osobe u karantinu imaju prebivališta u Bos. Gradišci, Tesliću, Banjoj Luci i okolini, a doputovali su iz Italije, Slovenije, Austrije i drugih evropskih zemalja. U karantinu, kojeg obezbeđuju policija RS-a i Oružane snage BiH provest će dvije sedmice.

Inače. sinoć je šatorski karantin u Bosanskoj Gradišci namijenjen osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu primio prve "goste". U ponedjeljak u 19 sati u karantin je ušlo prvih 40 osoba među kojima su državljani Bosne i Hercegovine, ali i državljani drugih zemalja, što je za portal Klix.ba potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman.

On je kazao da se morala primijeniti ova mjera zbog situacije izazvane koronavirusom, ali i onih koji nisu poštovali kućnu izolaciju, a došli su iz inostranstva.

Stanovnici naselja će tu provesti minimalno 14 dana, odnosno maksimalno vrijeme za koje koronavirusu treba da izazove prve simptome bolesti.

Inače, u Bosanskoj Gradišci je i danas velika gužva na ulicama i parkiralištima, gdje nekoliko stotina kamiona čeka prelazak granice. Njima kao i ovdašnjem stanovništvu život u vanrednim okolnostima otežavaju snijeg i hladnoća.