|

Iz EU 3,8 miliona eura za razvoj turizma, malih i srednjih preduzeća u BiH

Iz EU 3,8 miliona eura za razvoj turizma, malih i srednjih preduzeća u BiH
0
F
FENA
28.9.2006. u 12:35
0
komentara
0

dijeljenja
Iz EU 3,8 miliona eura za razvoj turizma, malih i srednjih preduzeća u BiH Prokoško jezero
Evropska unija je obezbjedila sredstva grant Fonda za finansiranje projekata ekonomskog razvoja u oblasti turizma i podrške malim i srednjim preduzećima u BiH iz CARDS 2006 programa u iznosu 3,8 miliona eura.
Delegacija Evropske komisije u BiH je početkom augusta ove godine objavila poziv za prikupljanje prijedloga projekata koji će biti finansirani iz ovih sredstava, a poziv je podijeljen u tri lota.
Prvi se odnosi na pokrivanje BiH jedinstvenom mrežom putokaza za turistička odredišta. Za ovu su svrhu obezbjeđena bespovratna sredstva 1 milion eura.

Iz drugog lota će se finansirati projekti u BiH kojima će se promovirati stvaranje i poboljšanje konkurentnih turističkih proizvoda, jačanje uslužnih djelatnosti u sektoru turizma, edukacija osoblja u turizmu, kvaliteta turističke infrastrukture te marketinga i komercijalnih aktivnosti.

Grantovi u maksimalnom iznosu 300.000 eura po projektu obezbjeđeni su za ovu svrhu. Ukupan iznos bespovratnih sredstava obezbjeđenih u tu svrhu je 1,4 milion eura.

U okviru trećeg lota će se finansirati prijedlozi kojima će se povećati kvalitet, kvantitet i dostupnost poslovne infrastrukture za MSP. Na raspolaganju će biti grantovi u maksimalnom iznosu 300.000 eura po projektu. Ukupan iznos bespovratnih sredstava obezbjeđenih za tu svrhu je 1,4 miliona eura.

Prijedlozi projekata trebaju biti u skladu sa pet regionalnih razvojnih strategija koje su izrađene za pet ekonomskih regija u BiH od regionalnih razvojnih agencija i uz tehničku asistenciju EURED projekta u BiH.

Kako bi se korisnicima dali savjeti na koji način da ispune prijavne obrasce te da bi im se omogućilo da postave pitanja vezana za Fond, u oktobru će se u pet centara održati otvoreni dani - Zenica 2. oktobra, Pale-Jahorina 3. oktobra, Mostar 4. oktobra, Banja Luka 5. oktobra, Bijeljina 6. oktobra, saopćio je EURED.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.