BiH
0

Iz EU 3,8 miliona eura za razvoj turizma, malih i srednjih preduzeća u BiH

FENA
Prokoško jezero
Prokoško jezero
Evropska unija je obezbjedila sredstva grant Fonda za finansiranje projekata ekonomskog razvoja u oblasti turizma i podrške malim i srednjim preduzećima u BiH iz CARDS 2006 programa u iznosu 3,8 miliona eura.

Delegacija Evropske komisije u BiH je početkom augusta ove godine objavila poziv za prikupljanje prijedloga projekata koji će biti finansirani iz ovih sredstava, a poziv je podijeljen u tri lota. Prvi se odnosi na pokrivanje BiH jedinstvenom mrežom putokaza za turistička odredišta. Za ovu su svrhu obezbjeđena bespovratna sredstva 1 milion eura.

Iz drugog lota će se finansirati projekti u BiH kojima će se promovirati stvaranje i poboljšanje konkurentnih turističkih proizvoda, jačanje uslužnih djelatnosti u sektoru turizma, edukacija osoblja u turizmu, kvaliteta turističke infrastrukture te marketinga i komercijalnih aktivnosti.

Grantovi u maksimalnom iznosu 300.000 eura po projektu obezbjeđeni su za ovu svrhu. Ukupan iznos bespovratnih sredstava obezbjeđenih u tu svrhu je 1,4 milion eura.

U okviru trećeg lota će se finansirati prijedlozi kojima će se povećati kvalitet, kvantitet i dostupnost poslovne infrastrukture za MSP. Na raspolaganju će biti grantovi u maksimalnom iznosu 300.000 eura po projektu. Ukupan iznos bespovratnih sredstava obezbjeđenih za tu svrhu je 1,4 miliona eura.

Prijedlozi projekata trebaju biti u skladu sa pet regionalnih razvojnih strategija koje su izrađene za pet ekonomskih regija u BiH od regionalnih razvojnih agencija i uz tehničku asistenciju EURED projekta u BiH.

Kako bi se korisnicima dali savjeti na koji način da ispune prijavne obrasce te da bi im se omogućilo da postave pitanja vezana za Fond, u oktobru će se u pet centara održati otvoreni dani - Zenica 2. oktobra, Pale-Jahorina 3. oktobra, Mostar 4. oktobra, Banja Luka 5. oktobra, Bijeljina 6. oktobra, saopćio je EURED.