BiH
0

Iz dijaspore deklaracija za anuliranje rezultata genocida u BiH

FENA
Bosanskohercegovačke organizacije u dijaspori osudile su odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ), smatrajući je nepravednom, te, s tim u vezi, usvojile Deklaraciju za pravno, političko i moralno anuliranje svih rezultata genocida u BiH.

Potpisnice Deklaracije smatraju da se proces i pravac ustavne reforme u BiH moraju u potpunosti rukovoditi činjenicom da je u ovoj državi počinjen genocid te da konačno rješenje mora anulirati sve rezultate genocida, uključujući anuliranje Republike Srpske, koja je po odluci ICJ-a odgovorna za genocid u Srebrenici.

U Deklaraciji je navedeno da je ustavno uređenje BiH, temeljeno na etnoteritorijalnim principima, direktan rezultat genocida i kao takvo mora biti ukinuto. Traži se da društveno-političko uređenje BiH bude usklađeno s njenim uređenjem koje je postojalo prije započinjanja genocida, što uključuje teritorijalno ustrojstvo ove države.

Potpisnice traže i poništenje svih praktičnih efekata genocida, što uključuje efektivan i samoodrživ povratak preživjelih žrtava genocida u svoje prijeratne domove. Zahtijeva se da BiH vrati karakter istinske multietničke države, na svakom dijelu svoje teritorije, status koji je imala do započinjanja projekta genocida koji je rezultirao stvaranjem etničko čistih teritorijalnih cjelina.

Deklaracija podrazumijeva i to da potomci žrtava genocida, preživjele žrtve genocida, kao i država BiH, moraju biti materijalno obeštećeni kako bi se omogućilo ispunjavanje primarnih obaveza iz spomenutih navoda. Od BiH se zahtijeva da donese zakon o zabrani negiranja genocida i osigura najstrožiju i najširu primjenu tog zakona.

Na kraju, potpisnice Deklaracije zahtijevaju od političkih predstavnika ove države da insistiraju i istraju na zahtjevima da Srbija i Crna Gora prihvate punu pravnu, političku, materijalnu i moralnu odgovornost za genocid, da se obavežu da će u potpunosti podržavati i pomagati poništavanje njegovih efekata i sprječavati bilo kakve pokušaje za ponavljanje genocida u BiH.

Potpisnice: Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Svjetski savez dijaspore BiH, Bošnjačko-američko Savjetodavno Vijeće za BiH, Udruženje Bošnjaka Australije, Vijeće bh. organizacija Australije, Australijsko-bh. Fondacija Pravda za BiH i Udruženje Srebrenica usvojile su ovu deklaraciju smatrajući da je ICJ 26. februara ove godine donio "političku odluku kojom je nagrađen zločin od strane međunarodne zajednice, koja je tako potvrdila saučesništvo u zločinu, ignorirala nepobitne činjenice o genocidu u BiH i usporila proces pomirenja među narodima u ovoj državi".