Odbacili navode
43

Iz Centra "Vladimir Nazor" reagovali na Sivrine izjave: Neosnovano nam nanosi štetu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz Školskog odbora Centra "Vladimir Nazor" reagovali su na izjave predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre koji je na press konferenciji rekao da se u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" provodi procedura izbora pomoćnika direktora na osnovu saglasnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS iako taj kadar nije uopće potreban toj ustanovi.
Reakciju prenosimo u cijelosti:

"Već dugi niz godina bahato i neosnovano g. Saudin Sivro neistinitim navodima nanosi štetu i narušava ugled Centru "Vladimir Nazor“, ustanovi koja treba podršku šire društvene zajednice i koja ispunjava misiju stručne podrške djeci i omladini sa razvojnim teškoćama.

U pomenutom tekstu g. Saudin Sivro navodi da nije potreban pomoćnik direktora u Centru 'Vladimir Nazor' iako to pitanje nije u nadležnosti 'njegove' nevladine organizacije koju predstavlja. Centar 'Vladimir Nazor' dostigao je nivo razvoja i organizacije tako da uspješno pruža stručnu podršku za 200 djece sa izuzetno teškim razvojnim teškoćama, uzrasta od 3 do 17 godina, gdje se nastavni i rehabilitacioni proces odvija u centralnom objektu i dva objekta izvan Ustanove.

Prema Pedagoškim standardima i normativima ustanova odavno zadovoljava uvjete za prijem pomoćnika direktora. Netačan je Sivrin navod da je u pitanju novo radno mjesto. Radi se o unutrašnjoj preraspodjeli, a konkurs, uopće, ne podrazumijeva dodatna sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo. Radi se o potrebi da se nastavni i rehabilitacioni proces podigne na veći nivo obzirom da se isti odvijaju u tri objekta bez odobrenog koordinatora za koji je, također, Ustanova tražila saglasnost od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Sramotno i neodgovorno je da Sivro običan interni oglas koji je još u toku, za koji je dobijena saglasnost nadležnog organa, te se procedura provodi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima Ustanove, stavlja na nivo brojnih afera u ovoj vanrednoj situaciji pandemije koronavirusa, koje su potresle javnost.

Shodno čl. 101. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u KS, direktor predlaže Školskom odboru jednog od prijavljenih kandidata iz reda nastavnika i stručnih saradnika koji zadovoljavaju uvjete internog oglasa i nedopustivo je da se predstavnik jedne nevladine organizacije miješa u izbor u javnoj ustanovi, posebno imajući u vidu da je još u toku interni oglas, te da Saudin Sivro apriori prejudicira izbor, te tako negativno utiče na druge kandidate koji se žele prijaviti.

Netačno je da Ustanova nema zaposlene stručne saradnike profila logopeda jer odavno imamo dva stalno zaposlena logopeda. Također, planiramo zaposliti još dva logopeda, dva fizoterapeuta, psihologa, 15 asistenata, 13 odgajatelja, 6 defektologa, 3 spremačice i dnevnog čuvara nakon što se okonča konkursna procedura koja je obustavljena zbog zaštitnih mjera izazvanih pandemijom", poručili su.