BiH
0

Iz budžeta Kantona Sarajevo 360.000 KM za ortopedska pomagala za RVI

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je s pozicije Ministarstva zdravstva izdvojila 360.000 KM za nabavku ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za potrebe ratnih vojnih invalida s područja KS-a u trećem kvartalu ove godine.

S pozicije tog ministarstva odobrila je i 50.000 KM za djelimičnu sanaciju ravnog krova objekta Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i 26.612 KM za nabavku prioritetne medicinske opreme za potrebu JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Vlada je odobrila 178.246 KM s pozicije Ministarstva obrazovanja za nabavku računarske opreme za 16 osnovnih i srednjih škola s područja Kantona Sarajevo i za Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju. Novac je su izdvojen nakon provedene ankete u svim osnovnim i srednjim školama kojom je ustanovljeno da 25 školskih ustanova posjeduje računarsku opremu koja ne zadovoljava tehničke karakteristike potrebne za odvijanje nastave iz predmeta informatika.

Za nabavku besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola, čije su porodice u stanju socijalne potrebe, Vlada KS-a je odobrila 100.000 KM s pozicija Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice. Odobreno je i 16.351 KM s pozicije Ministarstva obrazovanja i nauke za plaćanje troškova prijevoza za pet odjeljenja četvrtih razreda. OŠ ,,Behaudin Selmanović", koji zbog pretrpanosti škole svoju nastavu održavaju u Mješovitoj srednjoj elektrotehničkoj školi.

Odobreno je 130.000 KM s pozicije Ministarstva privrede od kojih će 90.000 KM biti utrošeno za uređenje rijeke Misoče, a 40.000 KM za izradu projektne dokumentacije i izvođenje istražnih radova za rješavanje vodosnabdijevanja naselja Nišiči.

S pozicije istog ministarstva Vlada je izdvojila i 25.000 KM za učešće u finansiranju istraživačkih radova privrednog društva „Coca Cola HBC B-H", a koji su precizirani ranije potpisanim Ugovorom o koncesiji za korištenje pitke podzemne vode s bunara BS-1 na lokalitetu Mostarskog raskršća.

S pozicije Ministarstva privrede izdvojeno je 20.000 KM za sufinansiranje održavanja manifestacija „Drina&Prača nove turističke destinacije" i „Dani jabuke"' Goražde, od čega Turističkoj zajednici Bosanskopodrinjskog kantona 10.000 KM i Udruženju privredno-kultuma manifestacija „Dani jabuke"' 10.000 KM.

Za realizaciju programskih aktivnosti iz oblasti sporta Ministarstvu kulture i sporta za august Vlada KS-a je odobrila 112.000 KM, kao i 15.000 KM za podršku programskih aktivnosti iz oblasti kulture vezanih za projekt „Kanton Sarajevo-Evropski region 2006.", u koji je uključen i projekt Ars Aevi.

Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša odobreno je 29.250 KM za plaćanje obaveza u okviru realizacije Projekta proširenja i izgradnju aktivnih komunalnih grobalja za izvođenje geodetskih i pratećih poslova putem KJKP „Pokop" d.o.o Sarajevo.

S pozicije Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost za izdvajanje 14.500 KM za izradu projektno-tehničke dokumentacije škole u Pakistanu, čija izgradnja će se realizirati putem Humanitarne organizacije „Merhamet" Sarajevo.

Odobreno je 11.700 KM za realizaciju Ugovora o mjerenju buke zaključenog s Institutom za ahitekturu, urbanizam i prostorno planiranje Sarajevo za april, maj i juni ove godine, saopćila je Pres-služba KS-a.