BiH
0

Iz budžeta Kantona Sarajevo 150.000 KM za 24 organizacije i udruženja iz oblasti zdravstva

FENA
Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Mustafa Cuplov potpisao je danas s predstavnicima 24 neprofitne organizacije i udruženja iz oblasti zdravstva na području Kantona Sarajeva ugovore o finansiranju i sufinansiranju njihovog rada.

Za te svrhe izdvojeno je 150.000 KM, a radi se o iznosima izdvojenim iz budžeta KS-a za ovu godinu. Novac je dobilo 11 udruženja koji su i ranije surađivali s Vladom KS-a, a 13 udruženja je ove godine prvi put potpisalo ugovor o finansiranju i sufinansiranju njihovog rada. Najveći odobreni pojedinačni iznosi su 30.000, a najmanji 2.000 KM.

Ministar Cuplov je istaknuo da se radi o nastavku suradnje s nevladinim sektorom i udruženjima koja se bave problemima zdravstva stanovništva te da odobreni iznosi tek djelomično prate programe koji su ponuđeni javnim pozivom. Bitan segmet u određivanju sume novca i podršci je kvalitet dosadašnje suradnje i rezultati.

"Sredstva koja izdvajamo za ovu namjenu nisu dostatna, ali to je ono što u ovom trenutku možemo izdvojiti. Projekti koje vode ove organizacije pomažu oficijelnom zdravstvenom sektoru u segmentu koji, zbog sistema uslovljenog nekim zakonskim rješenjima, nismo u mogućnosti da obuhvatimo", kazao je ministar Cuplov i zahvalio svim organizacijama za stručnu, organizacionu i svaki drugi oblik pomoći i suradnje.

On je istaknuo da se tokom godine prati rad udruženja koja su dobila novac za pomoć u radu, a oni na kraju godine podnose izvještaj o utrošku novca.

Suradnja s nevladinim sektorom iz oblasti zdravstva bit će nastavljena i poboljšana u nekim oblastima u smislu pomoći kod nabavke opreme udruženjima koja to nisu u mogućnosti.