BiH
5

Iz budžeta FBiH 200.000 KM za zaštitu od ebole

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada FBiH usvojila je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Informaciju o mjerama koje se poduzimaju u cilju prevencije i kontrole ebole u Federaciji BiH, kao i potrebi hitnog izdvajanja interventnih budžetskih sredstava za 2014. godinu.

S ciljem prevencije i kontrole virusa ebole u Federaciji BiH, Vlada je danas zadužila Zavod za javno zdravstvo FBiH da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev za izdvajanje sredstava u iznosu od 200.000 KM iz Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu.

Sredstva su namijenjena za nabavku lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, kao i za opremanje izolatora u kliničkim centrima u Federaciji BiH, primarno u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo.

Federalno ministarstvo finansija će, na osnovu ovog zahtjeva, za Vladu pripremiti odluku o izdvajanju sredstava.

Zavod za javno zdravstvo dužan je da, po doznačavanju sredstava, centralizirano nabavi potrebne robe u pregovaračkom postupku, bez objave obavještenja o nabavci, a zbog krajnje hitnosti.

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo zaduženi su da, u saradnji s Federalnom upravom za inspekcije, Državnom graničnom službom, nadležnim kantonalnim i federalnim inspekcijama, kao i nadležnim organima u državi, entitetima i Brčko Distriktu BiH, nastave provoditi mjere prevencije i kontrole virusa ebole na teritoriji Federacije BiH.

Vlada FBiH donijela je i Odluku kojom je Federalnom ministarstvu zdravstva odobrila raspoređivanje 14.510 konvertibilnih maraka donatorskih sredstva iz projekta "Rani dječiji rast i razvoj".

Sredstva, čiji je donator UNICEF, namijenjena su za hitnu nabavku opreme za zaštitu od širenja virusa ebole, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.