OHR-ov skandal
0

IZ BiH traži objašnjene o 'shemi'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovlastio je danas svoga predsjednika Edhema Bičakčića da zatraži zvanično objašnjene o tzv. 'shemi' koja je navodno napravljena u OHR-u a u kojoj se, prema navodima zajednice, sataniziraju bošnjački prvaci.

Sabor Islamske zajednice ovlastio je predsjednika Sabora Edhema Bičakčića da uputi u ime Sabora Islamske zajednice pismo zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC), s posebnim akcentom na Tursku, kao članicu ovog Vijeća ispred Organizacije islamske konferencije (OIC) i zatraži objašnjenje i njihove stavove povodom satanizaciji bošnjačkih vjerskih, privrednih i političkih čelnika u kontekstu otkrivanja skandalozne sheme nastale u Uredu visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

"Sabor Islamske zajednice najoštrije osuđuje šematizaciju Bošnjaka na osnovu nacionalne i vjerske diskriminacije od strane činovnika OHR-a, te traži od viskog predstavnika Valentina Incka da se planeri i izvođači neprimjerene šeme o Bošnjacima, strani i domaći, otkriju i pravedno kazne", saopštio je Sabor nakon današnje sjednice u Sarajevu.