Tvrdili da su Iračani
0

Iz BiH deportovano osam državljana Jordana

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine danas je izdala rješenje o protjerivanju za osam državljana Jordana, koji su u poslijepodnevnim satima deportovani, odnosno upućeni sa Sarajevskog aerodroma ka Amanu.

Riječ je o osam stranih državljana koje su službenici Jedinice Granične policije Orašje spriječili u ilegalnom prelasku državne granice, na željezničkom prijelazu Šamac, na izlazu iz BiH. Službi za poslove sa strancima jučer su predati kao NN lica koja su tvrdila da su državljani Iraka i da ne posjeduju nikakve identifikacione dokumente.

Po dolasku u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, kod njih su pronađene važeće putne isprave na osnovu kojih je utvrđen njihov identitet kao i to da je riječ o državljanima Jordana.

Kod sebe su imali povratne avionske karte na relaciji Aman – Budimpešta – Sarajevo, što je bio jedan od uvjeta za izdavanje turističke vize za ulazak u BiH. Međutim, dolazak u BiH pokušali su zloupotrijebiti kako bi se kopnenim putem domakli Evropske unije. Najvjerovatnije, njihov krajnji cilj bila je teritorija Njemačke, gdje su, prema dostupnim podacima, ranije boravili jedan izvjesan period, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.