{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz Austrije još 150.000 eura za deminiranje u BiH

F
26.9.2007. u 15:00
0
0
Iz Austrije još 150.000 eura za deminiranje u BiH
0
Iz Austrije još 150.000 eura za deminiranje u BiH
Austrija u budućnosti želi intenzivirati saradnju sa Centrom za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), iako je poslije Njemačke to druga zemlja koja pomaže proces deminiranja bh. površina, te će već početkom naredne godine podržati BH MAC s oko 150.000 eura za nabavku terenskih vozila i opreme za četiri izviđačka tima.
Ovo je izjavio danas prilikom posjete BHMAC-u u Sarajevu ambasador Michael Linhart, generalni direktor Austrijske agencije za razvoj (ADA).

- U sektoru deminiranja BiH i Austrija imaju izvrsnu saradnju i smatram da BiH ima stručne i kompetentne deminere. Mi podržavamo povratak osoba na svoja ognjišta, a poznato je da deminiranje značajno doprinosi tom procesu - rekao je Linhart obraćajući se uposlenicima BHMAC-a.

Direktor BHMAC-a Dušan Gavran naglasio je kako je Austrija do sada pomogla akcije deminiranja u BiH s oko 850 hiljada eura te dodao da je takva pomoć BiH potrebna jer je riječ o zemlji koja ima najveći problem s minama u regionu.

Izvršena je i prezentacija o deminiranju u BiH tokom koje je istaknuto da ukupna sumnjiva površina od mina i drugih ubojnih sredstava prekriva 3,6 posto teritorije BiH, odnosno 1.820 kvadratnih kilometara, te da na 11.000 lokacija još ima oko milion mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U BiH trenutno djeluje 36 akreditiranih deminerskih organizacija koje raspolažu s oko 3.000 obučenih deminera, 22 mašine, 1.020 detektora i 85 pasa za otkrivanje mina.

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je od mina smrtno stradala jedna osoba, dok ih je sedam povrijeđeno. Najčešći razlozi koji su doveli do nesreća bili su nepoštivanje minskih oznaka i samoinicijativno uklanjanje mina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: