Uhapšen na aerodromu
136

Iz Amerike deportovan Milan Trišić, osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti u Bratuncu

E.S.H.
Milan Trišić
Milan Trišić
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon deportacije iz SAD na aerodromu u Sarajevu, slobode je lišen Trišić Milan (1963.), osumnjičen za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz pripadnike Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog Milana Trišić rođenog 1963. godine u Bratuncu.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u vezi sa zločinima ubistva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava

Tokom istrage, došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena saradnja sa partnerskim institucijama u SAD.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

Podsjećamo, Milan Trišić je iz BiH nakon rata otišao u SAD, a 2018. godine je osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je lagao prilikom ispunjavanja papirologije za "zelenu kartu".

Kako se navodi u presudi, on nije naveo da je bio pripadnik Bratunačke brigade Vojske RS koja je učestvovala u realizaciji genocida u Srebrenici. Trišić je izjavio kako je izbjeglica i dobio je "zelenu kartu" koja mu je omogućila ostanak u SAD-u. Nakon što je odslužio kaznu zatvora deportovan je u BiH. U decembru prošle godine izjasnio se krivim.

U SAD-u je radio kao vozač kamiona, a živio je u mjestu Coulwood u Sjevernoj Carolini. U papirima je naveo kako je živio u Srbiji.