"Apsurdna tvrdnja"
62

Iz Ambasade SAD-a u BiH odgovorili Milanoviću na tvrdnje da je Amerika neprijatelj Hrvata u BiH

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagovali su nakon tvrdnji predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Amerikanci imaju neprijateljski stav prema Hrvatima u BiH.

Kako su naveli u odgovoru za Fenu, u pitanju je apsurdna tvrdnja.

Istakli su da je politika Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini dosljedna više od tri decenije.

"Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, koja se sastoji od dva entiteta i koju naseljavaju tri konstitutivna naroda i drugi narodi. Naš angažman širom Bosne i Hercegovine podržava ovaj cilj", saopćeno je.

Sjedinjene Države će, kako se dodaje, nastaviti biti uz sve ljude u Bosni i Hercegovini – Bošnjake, Hrvate, Srbe i druge – "dok rade na jačanju demokratije svoje zemlje, razvoju ekonomije i osiguravanju mjesta koje njihova zemlja zaslužuje u euroatlantskoj zajednici."

Podsjetimo, Milanović je izjavio u ponedjeljak, u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, da je "odnos Evropske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini neprijateljski" i prozvao premijera Andreja Plenkovića da se ne bavi ovim pitanjem jer "ne želi ići protiv Evropske komisije".

"Stav Evropske unije i SAD prema statusu Hrvata u Bosni i Hercegovini je neprijateljski, da ne kažem jaču riječ. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega iko u Bruxellesu razbija glavu", rekao je Milanović.