BiH
0

IWPR: Potencijalno opasna kriza u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodna zajednica poslala je jasnu poruku koja podrazumijeva podršku njenom predstavniku BiH Miroslavu Lajčaku, ali još uvijek se suzdržava od konkretnih mjera koje bi mogle riješiti sve veću krizu u Bosni i Hercegovini, stoji u izvještaju na web stranici Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). U izvještaju se također govori o "ekstremno kompleksnoj situaciji“.

Odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) podržao je u potpunosti svog predstavnika u BiH, visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. Pored jesno izrečene podrške Lajčaku, PIC je izrazio i „svoju duboku zabrinutost“ za jednu od najvećih političkih kriza u Bosni i Hercegovini od završetka rata.

Pored zabrinutosti i podrške Lajčaku, PIC je nakon svog dvodnevnog zasjedanja u BiH poslao i jasnu poruku da neće dozvoliti dalju destabilizaciju na ovim područjima. U dramatičnoj ilustraciji krize čak je i bosanskohercegovački premijer Nikola Špirić podnio ostavku u znak negodovanja protiv odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

"Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira PIC jasno je pokazao da ima mogućnosti te da se neće libiti poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaustavio dalju destabilizaciju zemlje. Svi politički lideri i institucije u BiH koji se budu protivili visokom predstavniku i PIC-u, bit će predmeti odgovarajućih mjera“, naglasio je Lajčak u više navrata.

Na samom kraju izvještaja zaključuje se da bi PIC možda trebao bh. vlastima "dopustiti malo prostora za disanje“ kako bi se tenzije smanjile. Također se naglašava da je BiH usred određenih međunarodnih dogovora koji će znatno utjecati na njenu sudbinu te da je postojeća kriza u BiH "ekstremno kompleksna, potencijalno opasna te da će je biti veoma teško riješiti“.