Formiranje vlasti
28

Ivo Tadić: To što HDZ neće imati četiri delegata neće utjecati na odnos s Osmorkom

FENA/Klix.ba
Ivo Tadić, delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BFBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivo Tadić, delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BFBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ivo Tadić (HDZ) uvjerava da činjenica da će HDZ imati tri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ne mijenja ništa u odnosu s Osmorkom, ali ni izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.   
"Špekuliralo se da ćemo imati četiri delegata i da ćemo zaustaviti sve procese, ali to ne mijenja ništa", kazao je.

U Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izabrani su: Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz HDZ-a, te Ilija Cvitanović (HDZ 1990).   

Podsjećamo, postojala je mogućnost da HDZ ima četiri delegata, ali to se ipak nije desilo. SDP je za delegata u Klubu hrvatskog naroda predložio Jugoslava Brdara, ali on nije dobio podršku za delegata državnog parlamenta.

U Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izabrani su: Šefik Džaferović, Safet Softić, obojica iz SDA, Dženan Đonlagić (DF), Kemal Ademović (NiP) i Džemal Smajić (SBiH).

Narodna skupština Republike Srpske je ranije odlučila da delegati u Klubu Srba budu: Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, svi iz SNSD-a, te Želimir Nešković (SDS).

SDP kao najjača stranka Osmorke, koju čine i NiP, NS, NES, SBiH, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije neće imati niti jednog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine zbog čega se sumnja u jedinstvenost koalicije ovih stranaka. S druge strane, delegata će imati SBiH koji je ranije tvrdio da ne želi biti dio državne vlasti. Osim SBiH-a, NES je odlučio da također neće biti dio državne vlasti koju čine ostale stranke Osmorke, HDZ i SNSD.