BiH
0

Ivo Miro Jović preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

NINA
Na svečanoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj danas u Sarajevu Ivo Miro Jović preuzeo je dužnost predsjedavajućeg u idućih osam mjeseci od Borislava Paravca.

Jović je kazao da preuzimanje dužnosti ne doživljava samo kao ustavnu odrednicu, nego je smatra jednim simbolom jednakopravnosti, pri tom naglasivši da će povjerenu dužnost obnašati s odgovornošću i na zakonskim osnovama, na dobrobit države BiH i svih njezinih naroda i građana.

Najavio je da će u idućem razdoblju Predsjedništvo BiH pružati snažnu potporu svršetku procesa reforme odbrane. “Bit će to profesionalna, dobro uvježbana vojska, po NATO-ovim standardima, s učinkovitim zapovjedništvom i civilnim nadzorom na državnom nivou. Realiziranjem ovog projekta, ispunit ćemo jedan od najvažnijih uvjeta za primanje u Partnerstvo za mir i postati ozbiljan kandidat za članstvo u NATO-u”, kazao je Jović.

Dodao je da postoje ozbiljne teškoće u preustroju policijskoga sistema, ali da je uvjeren da je to trenutna slabost te da se ovaj proces više ne može zaustaviti.

Jović je kazao da su obveze BiH prema Sudu u Den Haagu politički općeprihvaćene, ali da nema rezultata kad je u pitanju uhićenje Karadžića i Mladića, što nam međunarodna zajednica stavlja kao preduvjet za pristupanje Partnerstvu za mir.

“Za bolju saradnju u regiji potrebito je hitno razrješenje naših međusobnih odnosa, posebice kad je riječ o sukcesiji bivše države, zaštiti materijalnih dobara, prava građana i uspostavi korektnih privrednih odnosa”, kazao je Jović i dodao da bi sve to donijelo i promijenjen položaj međunarodne zajednice u našoj zemlji.

“Odlučna borba za jednakopravnost svih naroda i građana, kao i dosad će biti moja golema preokupacija. Želja mi je omogućiti svim građanima proces naobrazbe po evropskim standardima i na materinskom jeziku”, kazao je Jović.

Dosadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac je, remizirajući proteklih osam mjeseci rada Predsjedništva, kazao da je ono izvršavalo svoje obaveze u okviru ustavnih nadležnosti s vrlo intenzivnim aktivnostima, prije svega, na planu vanjske politike.

U tom razdoblju, kazao je Paravac, Predsjedništvo je donijelo odluke o imenovanju 27 ambasadora i davanju agremana za 15 ambasadora, te 30 odluka o ratifikaciji međunarodnih sporazuma, 36 odluka o pokretanju postupka za zaključivanje međunarodnih sporazuma, 47 odluka o prihvaćanju međunarodnih sporazuma, itd.

Paravac je kazao da je sudjelovanje BiH na mnogim važnim međunarodnim skupovima i manifestacijama, te službene posjete jednom broju zemalja, također, značajni pokazatelji naše međunarodne afirmacije.

“Svi ti skupovi i posjete imali su veliki značaj za BiH, jer smo imali priliku pred velikim brojem šefova država prezentirati ono što želimo i što nam je prioritet”, kazao je Paravac.

U oblasti odbrane, kazao je Paravac, Predsjedništvo BiH je posebnu pažnju posvetilo implementaciji reformskih rješenja, a naročito izvršavanju obveza koje su proistekle iz Zakona o obrani BiH, konstituiranju i kadrovskoj popuni institucija obrane na državnoj razini.

Predsjedništvo BiH vrlo uspješno je obavilo sve aktivnosti u vezi sa zamjenom SFOR-a vojnim snagama Evropske unije, a na svečanoj ceremoniji, po prvi put, sa snagama SFOR-a i EUFOR-a bila je postrojena i Jedinica za počasti iz sastava oružanih snaga BiH. To je bila svojevrsna prilika da se u neposrednim kontaktima razmijene mišljenja sa najvažnijim predstavnicima Evropske unije i NATO-a, kazao je Paravac.

Predsjedništvo BiH je, na prijedlog Ministarstva odbrane i Vijeća ministara BiH, donijelo Odluku o upućivanju Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava u mirovnu misiju u Irak, čime je BiH dala svoj doprinos u rješavanju kriznih situacija u svijetu, kazao je Paravac.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić kazao je da je u proteklom razdoblju Predsjedništvo BiH uglavnom ostvarivalo svoju ustavnu funkciju. Riješena su sva pitanja iz njegove ustavne nadležnosti koja su se našla na dnevnom redu. Osim u nekoliko slučajeva, odluke su donesene konsenzusom.

Međutim, dodao je Tihić, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, jer su određeni problemi unutar Predsjedništva opterećivali i umanjivali očekivane efekte našega rada.

Jedan od propusta za koji Predsjedništvo objektivno snosi odgovornost, kazao je Tihić, jest slučaj nezakonitog polaganja zakletve regruta na Manjači i u Bileći. “Za izostanak reakcije, nepoduzimanje adekvatnih mjera i nedonošenje odluka, iako smo imali jasno upozorenje zapovjednika EUFOR i Stožera NATO, sigurno jest odgovorno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, kazao je Tihić.

Na rad Predsjedništva utjecali su i vanjski faktori, a u prvom redu blokada rada Vijeća ministara i zastoj u provođenju reformi, što, na određeni način, traje već godinu dana, posebno od decembra 2004.

“Međutim, rad Vijeća ministara odražava se na rad Predsjedništva, posebno kada je riječ o odnosima sa susjednim državama, u čemu je došlo do zastoja”, kazao je Tihić.

Dodao je da je izjava ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Draškovića u kojoj rješenje statusa Kosova povezuje s BiH neprihvatljiva i štetna za naše ukupne odnose i stabilnost u regiji, naglašavajući da je važno da se potpiše sporazum o državnoj granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Također je kazao da je zastoj u provođenju reformi policijskog sistema, javnog RTV sustava itd. doveo do kašnjenja početka pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.