Ko koga bira?
487

Ivo Miro Jović: Očekujem da Željko Komšić bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva

Piše: S. Hambo
Ivo Miro Jović (Foto: CIN)
Ivo Miro Jović (Foto: CIN)
Bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović za Klix.ba je komentarisao kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva, ali i odgovarao na kritike o tome da je i on svojevremeno u tu instituciju izabran zahvaljujući glasovima SDA u Parlamentu BiH, nakon što je visoki predstavnik s pozicije člana Predsjedništva BiH smijenio Dragana Čovića.

Ivo Miro Jović, sada već penzioner i odavno izvan aktivne politike, smatra da institucija Predsjedništva BiH već deset godina nema nikakvog napretka, a da je dobrim dijelom za takvo stanje odgovoran, zbog svoje politike, i Željko Komšić.

"Sama kandidatura Željka Komšića ne bi trebala usložnjavati političku situaciju jer ja očekujem da će se on kandidirati kao Bošnjak na izborima za člana Predsjedništva. On je i u ranijem mandatu naprimjer bošnjaka poslao za ambasadora u Vatikan, s hrvatskim imenom. Komšićevo glasačko tijelo jeste bošnjačko i ono ga i bira. Komšić govori da on jeste Hrvat, ali ne govori hrvatski, nema tradiciju, nije vjernik i sve ono što karakterizira jedan narod. On time vrijeđa ljude koji se osjećaju nacionalno svjesnim", kazao je za Klix.ba Jović.

Naglašava da od 2006. godine BiH ide strmoglavo bez jasnog razvoja države.

"Kada se desilo da jedan narod izabere dva člana Predsjedništva, od tada Predsjedništvo ne funkcionira. Ja sam zahvalan i zadovoljan što sam sjedio u Predsjedništvu u kojem je bio veliki čovjek koji je volio ovu zemlju Sulejman Tihić. On je znao kako se voli BiH, a to znači razumijevanje. Ja bih volio da vidim šta se to u posljednjih deset godina pozitivno desilo u Predsjedništvu BiH. Ja sam za vrijeme svog mandata u Predsjedništvu bio 'seoski učo', Tihić je bio 'klempo', a Borislav Paravac je bio 'četnik'", govori Ivo Miro Jović te naglašava da je taj saziv uprkos brojnim pritiscima ipak funkcionirao te da su u tom sazivu formirane i Oružane snage BiH.

Bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić (SDP) nedavno je komentarisao političku krizu uzrokovanu zbog Izbornog zakona, kazavši da se HDZ nije bunio kada je njihov član Predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka, aludirajući na to da niko nema pravo prigovarati ni Željku Komšiću.

Ipak, Ivo Miro Jović odbacuje prigovor da je izabran glasovima Bošnjaka, kazavši da mu takvo nešto nikad nije trebalo, ali da ga u Parlamentu BiH jesu podržali i članovi SDA, iako nisu morali.

"U Zakonu o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH stoji da upražnjeno mjesto popunjava osoba koja pripada stranci iz koje je i smijenjeni član. A 2005. godine visoki predstavnik smijenio je Dragana Čovića s funkcije člana Predsjedništva (HDZ). Na izboru člana Predsjedništva u Parlamentu samo se broje glasovi 'ZA', nema glasova 'protiv' ili 'suzdržanih'. Protiv mog imenovanja je glasao samo Vinko Zorić i normalno SDA je vidjela u tom slučaju da ja imam podršku pa su me i oni podržali, iako mi nije trebao nijedan njihov glas, ali ljudi su imali to pravo i iskoristili su ga. Prije toga, ja sam dobio glasove građana da uđem u Parlament BiH, odatle crpim svoj legitimitet pa sam naknadno i izabran za člana Predsjedništva BiH", objašnjava Jović.

Komentarišući aktuelnu političku krizu, Jović ističe da opet ne može da živi bez nade da će se stanje u ovoj zemlji jednom popraviti, ali poručuje da u BiH nema budućnosti dok svi ne shvate da je ova zemlja moguća samo ako u njoj svi uživaju jednaka prava te da je ovo zemlja i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih ostalih koji u njoj žive.