{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivo Komšić tvrdi da je kongres SDU-a BiH 1. decembra u Vogošći, a Sejfudin Tokić 8. decembra u Sarajevu

F
28.11.2007. u 15:26
0
1
Ivo Komšić tvrdi da je kongres SDU-a BiH 1. decembra u Vogošći, a Sejfudin Tokić 8. decembra u Sarajevu
0
Ivo Komšić tvrdi da je kongres SDU-a BiH 1. decembra u Vogošći, a Sejfudin Tokić 8. decembra u Sarajevu
Vanredni kongres Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine (SDUBiH) bit će održan u subotu 1. decembra u hotelu "Park" u Vogošći, izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu Ivo Komšić, dodavši da se obraća u ulozi vršioca dužnosti predsjednika te stranke.
Prema njegovim riječima, kongres će biti u funkciji izbora novog predsjednika SDU-a BiH te potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i podmlađivanja stranačkog Predsjedništva.

- Kandidati za predsjednika SDUBiH su Nermin Pećanac i Miralem Mehanović, a za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda Emdžad Galijašević i Elmin Sadiković, izjavio je na pres-konferenciji Esad Piknjać, predsjednik Organizacionog odbora najavljenog kongresa.

Na osnovu saglasnosti stranačkog Predsjedništva, na kongres će biti pozvan 281 delegat iz svih kantonalnih organizacija i Republike Srpske, rečeno je.

S tim i s odlukom o spomenutim kandidatima za stranačkog predsjednika i potpredsjednika saglasnost je izrazio i stranački Glavni odbor 24. novembra, rečeno je na pres-konferenciji.

Sve tehničke i organizacione pripreme za kongres su gotovo završene. Najavljeni kandidati koji ne budu izabrani za predsjednika i dopredsjednika, odnosno po jedan od dvojice kandidiranih za ove dužnosti, ostat će u stranačkom Predsjedništvu, dodao je Ivo Komšić.

Prema njegovoj izjavi, želja je i da se ovim kongresom zatvori unutrašnja kriza u stranci i ona vrati u politički život Bosne i Hercegovine kao profilirani borac za socijaldemokratiju i radnička prava.

Kriza o kojoj ovdje govori Komšić buknula je posljednjih mjeseci između dijela stranke u kojem su, s jedne strane, u javnosti najviše bili eksponirani njegovo ime te imena Mire Lazovića i Slavka Dragičevića, a s druge strane, ime predsjednika SDU-a BiH Sejfudina Tokića.

U osnovi, suprotstavljena strana optužila je Tokića da je kao predsjednik nedomaćinski raspolagao stranačkim novcem.

Danas je Ivo Komšić na pres-konferenciji kazao da Tokić nije ovlašćeni predstavnik SDU-a BiH te da o tome postoji sudsko rješenje.

Tokić se, pak, i dalje predstavlja u javnosti kao predsjednik SDU-a BiH i prije dva dana je izjavio da je u otvorenom pismu potpredsjednicima stranke Ivi Komšiću, Miri Lazoviću i Slavku Dragičeviću pozvao njih trojicu da sa svojim pristalicama iz Predsjedništva i Glavnog odbora prisustvuju vanrednom kongresu stranke u Sarajevu.

Tokić kao datum za ovaj skup navodi 8. decembar.

"Tokić, navodno, zakazuje neki svoj kongres, ali to će biti privatni skup i ne može biti pod imenom SDU-a BiH. Ako i dalje bude zloupotreba imena stranke, obratit ćemo se sudu protiv njega i svih drugih koji to čine", kazao je danas Ivo Komšić.

On je danas ustvrdio i da je Hotelu "Holiday Inn" upućen dopis da SDUBiH neće snositi troškove skupa koji je najavio Tokić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: