BiH
66

Ivo Komšić: Nepokoreni grad Sarajevo je preživio i nadjačao sve oblike fašizma, terora i urbicida

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Gradskoj Vijećnici Grada Sarajeva u toku je održavanje svečane sjednice povodom rođendana glavnog grada BiH. Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući GV Suljo Agić, a prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić koje je pozdravio prisutne goste i zaželio im dobrodošlicu.

"Činim to u ime ovog grada koji je uvijek bio djelo svoje vlastite ali i dio opće historije čovječanstva. Činim to s čela nepokorenog grada Sarajeva, koji je tokom svoje burne i slavne historije preživio, nadjačao, prevladao sve oblike fašizma, terora, progona, urbicida... Nisu to dozvolili naši hrabri borci tokom Drugog svjetskog rata. Nisu to dopustila ni djeca ovoga grada kada su u proljeće 1992. godine preko noći izrasla u branitelje. Večeras im ponovo, u ime svih nas, kažem hvala", rekao je Komšić.

Podsjetio je da je Sarajevo izdržalo najdužu opsadu u modernoj historiji čovječanstva, brojne žrtve od kojih je više od 1.500 bilo djece.

"Zato danas, s pravom, zajedno s našom državom i jedinom domovinom BiH, grad Sarajevo traži mjesto koje mu pripada na političko-kulturnom prostoru Evrope. Ne ide Sarajevo tamo praznih ruku. Ono nudi svoje najveće blago: posebnost suživota različitih kultura i civilizacija, čudesnost svoga arhitektonskog sklada, jedinstvo šarma i gostoljubivosti njegovih dobrih i vrijednih ljudi, široku lepezu festivala...", istakao je Komšić.

O tome svjedoči, dodao je, sarajevska Vijećnica čiji ćemo 120. rođendan proslaviti za 14 dana. Istakao je kako je upravo ovaj objekat postao nezaobilazna turistička atrakcija grada koju je posjetilo više od 120.000 ljudi, te da se u njoj održavaju brojne kulturne manifestacije kao vjenčanja.

Podsjetio je da Sarajevo sada kao sportski grad imao biciklističku stazu koja će uskoro biti završena na cijelom području grada. Naglasio je kako će uskoro biti završena i Trebevićka žičara jer su uspješno riješeni problemi imovinsko-pravnih odnosa.

"Očekujem da bi se građani, turisti i gosti Sarajeva idućeg 6. aprila mogli provozati novoizgrađenim žičarom iz centra grada na nekada omiljeno izletište Sarajlija. Grad planira u ovoj i idućoj godini izdvojiti po 3,5 milion KM. Sve je izvjesnije da će mu se pridružiti i četiri gradske općine kao i dr. Ofermann sa svojom donacijom", rekao je Komšić.

Podsjetio je da su Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini Evropskog omladinskg olimpijskog festivala 2019. godine, te da smo spremni za ovaj događaj.