Savladane prepreke
11

Ivo Komšić: Imao sam težak zadatak vratiti Offermanna u projekt

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva, kazao je na otvorenju Trebeviće žičare da je ovo veliki trenutak za grad Sarajevo, ali prije svega za građane Sarajeva koji su čekali na obnovu žičare 26 godina.

"Za mene kao bivšeg gradonačelnika je veliki trenutak da je ovaj projekt konačno završen. Bilo je puno prepreka koje smo morali savladati, od one formalne koja je bila ponajteža, jer žičara nije bila vlasništvo Grada Sarajeva i nismo imali pravo obnavljati žičaru", istakao je Komšić.

Bivši gradonačelnik je podsjetio da je njegov lični zadatak bio vratiti Edmonda Offermanna u projekt.

"On je u jednom trenutku odustao. Imao sam težak zadatak da ga uvjerim da smo u stanju napraviti žičaru. On je danas ovdje sa svojom suprugom. Bez njegovih sredstava se ovo ne bi moglo završiti. To je jedini čovjek koji je iz svog džepa dao 7 miliona KM za izgradnju. Imali smo mnogo donacija iz svijeta, iz raznih humanitarnih organizacija, ali niko nije dao iz svog džepa. On je odvojio od sebe i svoje familije te pare. Ostalo smo osigurali u budžetu 2016. godine", rekao je Komšić.

On je istakao da su 12 miliona KM koštala samo postrojenja te da je gradonačelnik Abdulah Skaka morao izdvojiti iz budžeta dio novca da se izgrade polazna i dolazna stanica.

"Grad je imao snage i novi gradonačelnik da se završi ovaj projekt. Treba pomenuti i bivšu gradonačelnicu Semihu Borovac koja je pokrenula cijeli projekt, kada je napravljen projekt rekonstrukcije. U vrijeme Alije Behmena je dobivena donacija iz Švicarske koju nismo iskoristili, ali se za nju vezao gospodin Offerman svojim donatorskim sredstvima", izjavio je Komšić.

Bivši gradonačelnik Sarajeva je poručio da je cijena karte prihvatljiva i da će mnogo značiti stanovnicima Sarajeva, ali i turistima.