BiH
20

Ivo Komšić: Drago mi je da Grad Sarajevo nije zaključao vrata kao institucija iako su to neki htjeli

Piše: A. B.
Ivo Komšić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u Vijećnici održao novogodišnju konferenciju za medije na kojoj je govorio o mandatu na poziciji gradonačelnika, koji traje od 2013. godine, o poteškoćama na koje su nailazili kao institucija, ali i uspjesima te projektu koji je pred Gradskom upravom, a to je doček Nove godine u glavnom gradu BiH.

Komšić je na početku kazao kako je 2013. godine, kada je došao na funkciju gradonačelnika, naslijedio dug veći od 2 miliona KM, a koji je do kraja te godine narastao na 3 miliona. Govorio je o ogromnim finansijskim problemima, ali je napomenuo da su već u 2014. godinu ušli bez dugovanja.

"Početkom aprila te godine Kanton Sarajevo nas je prestao finansirati pozivajući se na federalni zakon i kompletna godina je bila bez ikakvih sredstava. Bili smo prepušteni sami sebi. Tada sam mislio da se Grad Sarajevo kao institucija treba ugasiti i u 2015. godinu smo ušli bez finansiranja. Nismo zaključali vrata, a na Ustavnom sudu smo dobili Federaciju putem žalbe tako da od decembra 2015. ponovo imamo rješenje za finansiranje. Moj najteži zadatak je bio očuvati status Grada i predstavit ga svijetu u pozitivnom svjetlu. Najviše moramo raditi na međunarodnoj saradnji, jer to nisu bas tako vidljivi projekti. Grad Sarajevo je danas veoma poželjan partner za bratimljenje s drugim gradovima", kazao je gradonačelnik.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kao njegov najveći uspjeh je istakao to što nije dozvolio da se Grad Sarajevo ugasi kao institucija, iako su to neki htjeli.

Gradonačelnik Komšić je podsjetio i na projekte koji su realizirani prethodnih godina, spomenuo je otvorenje Vijećnice.

"To je moj projekat, iako su neki o tome zlonamjerno govorili. Ja sam doveo Bečku filharmoniju kao poklon Sarajevu i njenim građanima. Da je nismo otvorili 9. maja 2014. sada bi joj fasada bila puna grafita, prozori polupani, a u podrumu bi bili drogeraši. Sarajevo je jedan od rijetkih gradova koji nije imao biciklističku stazu. Ne bismo je mogli napraviti bez načelnika sarajevskih općina, Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za ceste. U narednom periodu ona će ići do Bentbaše. Važan projekat koji smo uradili je i postavljanje informativnih tabli na tramvajska stajališta kako bi svi turisti znali gdje se nalaze", podsjetio je Komšić.

Kazao je da bi o Trebevićkoj žičari mogao pričati satima, a da su mediji pokrenuli priču o njenoj ponovnoj gradnji. Komšić je istakao da žičara nije vlasništvo Grada Sarajeva, već GRAS-a i da su dvije godine trebale da prebace vlasništvo. Pravo građenja žičare Grad je dobio tek u januaru ove godine. Projekti su gotovi, a firma iz Italije već u svojoj fabrici gradi ono što je potrebo za žičaru.

"Donirane gondole žičare ne možemo izvući iz Butmira, jer nisu legalno prešle granicu, nije donacija izvršena pravnim putem, ali imat ćemo jednu od najboljih žičara na svijetu jer je gradi najbolja firma", podsjetio je Komšić na press konferenciji.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U bitne projekte Komšić je svrstao i EYOF. Napomenuo je da je to važan projekat jer okuplja 1.500 učesnika, 5.000 gostiju i traži angažiranje svih nivoa vlasti. Podsjetio je da nijedna državna institucija nije željela stati iza tog projekta čija organizacija košta 6 miliona eura.

"Osigurali smo tranzicijska sredstva za taj projekat, a sada su nam na moje veliko insistiranje pomogli i ostali državni organi. Olimpijada će se održati 2019. i ako Grad Istočno Sarajevo odustane od organizacije kao naš partner", podsjetio je Komšić.

S obzirom na to da je bilo mnogo govora o novcu koji će se izdvojiti za organiziranje javnog dočeka Nove 2017. godine u Sarajevu, Komšić je kazao da je ugovor potpisan sa Magazom d.o.o. kojoj se uplaćuje novac za organizaciju dočeka Nove godine. Grad Sarajevo je izdvojio 100.000, a Kanton Sarajevo 150.000 KM.

Podsjećamo, bosanskohercegovački kantautor Dino Merlin će u najluđoj noći u godini zabavljati sve one koji odluče novogodišnje praznike provesti u Sarajevu, a doček Nove 2017. godine će biti organiziran na Trgu BiH.