Odnos Hrvatske prema BiH
0

Ivo Josipović za Klix.ba: Milanovićeva retorika možda nije najprijateljskija, ali želi dobro BiH

B. T.
Foto: FENA
Foto: FENA
Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Jospipović (SDP) danas boravi u Sarajevu na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu i EU integracijama. Za Klix.ba je komentirao odnos sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića prema BiH i generalno politiku Hrvatske.

Predsjednik Zoran Milanović je britkog jezika, ali dobro ga poznajem i mogu reći da nije neprijatelj Bosne i Hercegovine. Kazao je to u izjavi za Klix.ba Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, zamoljen da prokomentira trenutne odnose BiH i Hrvatske, pogotovo u svojstvu spornih Milanovićevih izjava o našoj zemlji.

"Retorika mu možda nije uvijek najprijateljskija, ne zvuči tako, ali mogu reći da je riječ o čovjeku koji želi evropsku budućnost BiH. Osobno, mislim da bi se strani faktori, posebno susjedi, iz povijesnih razloga trebali suzdržavati od davanja recepata Bosni i Hercegovini. Međutim, ako se to i dogodi, ne vjerujem da je iza toga neka loša namjera. Prijedlog ili savjet – može, nećete ga prihvatiti, to ovisi o BiH, to je suverena država, tako se mora i ponašati. Njena budućnost ne ovisi ni o tome šta kažem ja, šta kaže Milanović, pa čak ni Angela Merkel”, objašnjava Josipović.

Upitan za Milanovićevu radikalizaciju, kaže da to ne gleda na taj način, već da je riječ o njegovom stilu izražavanja.

"On tako govori i u Hrvatskoj, o hrvatskim problemima i partnerima. Prema tome, ja tu ne bih tražio zlu namjeru. Kod Milanovića zle namjere, ja sam uvjeren, nema. Da ima pogrešne retorike – ima, ima je i u Hrvatskoj i u BiH", kaže Josipović.

On je jedan od učesnika Forumu o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, koji se danas održava u Sarajevu. Govoreći o tome, u izjavi za Klix.ba kaže da je riječ o postupku čiji kraj će značiti ozbiljan porast i sigurnosti i propseriteta, ne samo za te zemlje, već cijelu regiju i Evropsku uniju.

"Isto tako, treba naglasiti da brzina tog procesa, uz neke izuzetke i neprincipijelonosti Evropske unije, ipak u prvom redu zavisi od samih zemalja Zapadnog Balkana. Mislim da se iskreno treba upitati jesmo li spremni provesti i one reforme koje nam možda nisu oportune s političkog stanovišta, jesmo li spremni odlučno korupciji stati za vrat, jesmo li spremni ekonomiju harmonizirati s evropskom… I konačno, jesmo li – mislim naravno na BiH – postići konačan dogovor šta hoćemo i kako hoćemo da naša domovina izgleda. Mislim da očekivati od drugih da nađu rješenje nije realno i nije dobro. BiH je suverena država, ima svoje mehanizme odlučivanja, ali u svakoj politici je kompromis ključna riječ", kaže Josipović.