BiH
0

Ivo Josipović održao predavanje na Mostarskom univerzitetu

FENA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
U sklopu posjete Mostaru, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović održao je danas na mostarskom Univerzitetu "Džemal Bijedić" predavanje na temu "Evropska i regionalna politika- dvije strane iste medalje".

Josipović je u izjavi za novinare kazao kako je njegov dolazak poruka da voli studente na ovom univerzitetu, da cijeni profesore te dodao kako se nada da će na ovaj univerzitet doći i treći put.

"Bio sam i na drugim univerzitetima, u Sarajevu i ovdje u Mostaru i ići ću i na druge gdje me pozovu, jer mislim da je pitanje dijaloga, međukulturne, međudržavne, međuznanstvene rasprave nešto što je bogatstvo i ja u tome želim sudjelovati", kazao je Josipović.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, Josipović je kazao kako je to unutarnja stvar BiH, dodavši kako smatra da je zaista vrlo važno da se što prije nađe dogovor, da on bude pravedan i da u tome nema gubitnika.

"Mislim da političari u BiH imaju visok stupanj odgovornosti u odnosu na procese koji se događaju. Bosni i Hercegovini se sve više otvara evropska perspektiva i Hrvatska će joj pomoći svim sredstvima da nađe svoj put u Evropu", kazao je Josipović.

Na pitanje novinare da li postoji mogućnost da se u našoj regiji dogode scenariji afričkih zemalja, Josipović je istakao kako su u afričkim zemljama prisutni ekonomski i demokratski problemi, dok, kako je kazao, u našim zemljama u regiji imamo demokratiju koja je ustanovljena na određenim evropskim standardima i nemamo istu vrstu problema kao i afričke zemlje.

"Tačno je da se mogu pojaviti nezadovoljstva i tačno je da su demonstracije i izražavanje prosvjeda dio demokratije. Mi se moramo s tim suočiti i oni koji obnašaju vlast moraju se s tim suočiti i reagirati na odgovarajući način", kazao je Josipović.