Svjetski forum
2

Ivo Josipović iz Bakua za Klix.ba: Odnosi država u regiji nisu kao nekada

Piše: Er. M.
Ivo Josipović (Foto: Klix.ba)
Ivo Josipović (Foto: Klix.ba)
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović učestvuje na Šestom Baku svjetskom forumu, a za Klix.ba je komentarisao aktuelna dešavanja u regiji. Josipović je rekao da je zabrinut stanjem u regiji s obzirom na to da je u odnosu na prije dvije ili tri godine napravljen ozbiljan korak unazad.

"Problemi su višestruki i neke zemlje imaju ozbiljnih problema koji mogu biti podloga za destabilizaciju. Očito je da odnosi država u regiji nisu kao što su nekada bili", kazao je Josipović.

On je upozorio da postoji mnogo znakova da neke velike sile imaju namjeru premjestiti šahovsku ploču koju igraju na Istoku na zemlje Zapadnog Balkana.

"Sve više takvih priča slušam na skupovima i sve više ljudi koji se bave sigurnošću brinu šta će biti na Balkanu", rekao je Josipović.

Josipovića smo direktno pitali kako komentariše navode o sve većem utjecaju Rusije, ne samo na BiH (putem RS-a) i Srbiju, već i na Hrvatsku.

"Sasvim je jasno da velike sile nastoje širiti svoj utjecaj i to čine i Amerikanci i Rusi, ali i neke druge velike sile. To je nešto na što možemo računati. Ja ne vidim zašto bi, posebno ako je riječ o ekonomskim interesima, prihvatali jednu, a ne drugu silu ako žele ekonomski učestvovati na ovom području. Naravno, neprincipijelni politički utjecaji u regiji nisu dobrodošli", rekao je Josipović.

Na pitanje o problemu koji imaju BiH i Hrvatska zbog izgradnje Pelješkog mosta, Josipović je odgovorio da ne vidi šta je tu problem.

"Koliko sam ja informisan i ispod onog mosta kakav je planiran može proći najveći brod na svijetu. Prema tome, ne mislim da taj most sprečava BiH da ostvari svoj legitimni interes prolaza prema otvorenom moru. Očito politike u BiH imaju drugačije mišljenje i o tome se treba razgovarati", kazao je Josipović.

On uopće nije želio komentarisati problem vezan za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH jasno poručujući kako je to unutrašnje pitanje BiH.

"Ako lideri budu tražili da im pomognemo u vezi s izmjenama Izbornog zakona, mi to trebamo uraditi. Međutim, nije naše da se miješamo u to, jer to nisu naša posla”, rekao je Josipović.

Što se tiče odnosa HDZ-a u Hrvatskoj i HDZ-a BiH, Josipović je kazao kako su to sestrinske stranke i kako nikoga ne treba čuditi odnos tih stranaka.

"Samo pitanje je u kolikoj mjeri se stranke iz jedne zemlje upuštaju u razmatranje poslova stranaka iz druge zemlje. To se ne bi trebalo raditi", zaključio je Josipović.