Dolazi se pokloniti žrtvama
0

Ivo Josipović 11. jula u Srebrenici

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će sredinom jula na obilježavanju 16. godišnjice genocida u Srebrenici, rekao je to u petak nakon sastanka s predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj koji su mu u ime Udruženja žena Srebrenice uručili simbol sjećanja na srebrenički genocid.

"Najveći zločin nakon Drugoga svjetskog rata u Europi, genocid u Srebrenici", obilježava se 11. jula, rekao je Josipović novinarima. "Nadam se da ćemo svi skupa 11. (juna) okupiti se uz odgovarajuću poruku svijetu. Bit će mi čast otići 11. u Srebrenicu pokloniti se zajedno sa svojim prijateljima" iz BiH, rekao je on.

Josipović je istaknuo potrebu "da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici, da se počinitelji genocida privedu pravdi i da iz te tragedije ne samo mi ovdje na širem prostoru regije, nego i u cijelom svijetu izvučemo pouku o tome kako zločin nije način rješavanja problema, kako zločin ne smije biti dopušten i kako je genocid kakav je bio u Srebrenici mrlja na duši, na savjesti čovječanstva.

Aziz Hasanović, zamjenik zagrebačkog muftije i član izaslanstva Bošnjaka, zahvalio je Josipoviću na potpori inicijativi žena Srebrenice. "Tako senzibiliziramo javnost da suosjeća sa Srebrenicom i preživjelim Srebreničanima, upravo u ovim danima kad se prikupljaju njihovi posmrtni ostaci i priprema jedan od većih pokopa", rekao je i objasnio da će 16. jula biti pokop 600 identificiranih Srebreničana "koji su svoje kosti ostavili negdje po šumama".