Zbog neizvršavanja posla
0

Ivo Bradvica najavio tužbu protiv Registra vrijednosnih papira

FENA
Aluminij d.d. Mostar
Aluminij d.d. Mostar
Direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica izjavio je danas u Mostaru kako će podnijeti tužbu protiv Registra vrijednosnih papira pred Županijskim sudom u Sarajevu, zbog, kako ističe, neizvršavanja svog posla.

Naime, kako navodi, Registar vrijednosnih papira nije izvršio registriranje dioničara i kapitala u predviđenom zakonskom roku.

Što se tiče upisa strukture kapitala u Registar vrijednosnih papira i rješavanja problema bivših radnika Aluminija d.d. Mostar, Bradvica ističe kako je Aluminij iznio prijedlog rješenja tog pitanja, te o tom prijedlogu pismeno obavijestio federalnog premijera Nermina Nikšića, federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Erdala Trhulju, predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Instituciju ombudsmana BiH, Registar vrijednosnih papira i Agenciju za privatiziranje FBiH.

O Aluminijevom prijedlogu nitko se nije očitao, niti je predložio nešto drugo, naveo je Bradvica.

Prema spomenutom prijedlogu, Aluminij je spreman isplatiti sve otpremnine radnicima i uvezati im radni staž, pod uvjetom da Vlada Federacije BiH prihvati da Sporazuma iz 2006. godine više nema i da je postojeća struktura kapitala u Aluminiju ona koja je upisana u sudski registar.

Riječ je o sporazumu između federalne Vlade i Aluminija d.d. Mostar kojim je sporazumno riješena struktura kapitala.

Kako je istaknuo Bradvica na današnjoj konferenciji za novinare, taj sporazum je istekao prošle godine, i više nije na snazi. Problem je u tome što Agencija za privatiziranje FBiH i Registar vrijednosnih papira i dalje barata s podatcima iz nevažećeg sporazuma.

Logika nalaže da je na snazi ono stanje koje je bilo prije sporazuma, istaknuo je Bradvica.

Navodi kako predstavnici Sindikata bivših radnika Aluminija d.d. Mostar bezrezervno podržavaju prijedlog Aluminija.

S ovom Vladom nećemo pronaći nikakva rješenja, a sadašnji resorni federalni ministar nastavlja raditi isto kao i bivši, ističe Bradvica.

Ističe kako je iznenadio dopis ministar Trhulje u kojem stoji kako na sjednicu Skupštine dioničara Aluminija, koja je održana jučer, neće poslati predstavnika državnog kapitala zbog toga što Aluminij nije registriran, što bi značilo, ističe Bradvica, da Skupština nije legalna. No Povjerenstvo za vrijednosne papire, navodi Bradvica, utvrdila je potpunu legalnost Skupštine i upisala nove članove Nadzornog odbora Skupštine.

Direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica istaknuo je kako o spomenutoj problematici u narednoj godini više neće razgovarati, već da će čekati sudsku odluku. Pravnu zadovoljštinu će, ukoliko bude trebalo, zatražiti i na sudu u Strassbourgu.