BiH
0

Ivica Vrdoljak izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za ratni zločin protiv civila

FENA
Ivica Vrdoljak Geza (1968.) danas se pred sudijom za prethodno salušanje Suda Bosne i Hercegovine izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice koja ga tereti za ratni zločin protiv civila.

Branitelj optuženog po službenoj dužnosti, advokat Krešimir Zubak obavijestio je Sud o tome da njegov branjenik boluje od postratnog traumatskog sindroma, te da o tome posjeduje odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, kao i nalaz i mišljenje sudskog vještaka medicinske struke.

Stoga je Zubak otvorio pitanje procesne sposobnosti njegovog branjenika, te predložio da se mjera pritvora koja mu je izrečena zamjeni nekom drugom blažom mjerom, uz jamstvo njegove obitelji koja je spremna založiti nekretnine određene vrijednosti.

Tužiteljstvo, međutim, smatra kako u ovoj fazi postupka nema mogućnosti za promjenu statusa optuženog, pa je Sud konstatirao kako će u međuvremenu biti preciziran prijedlog odbrane, o čemu će se strane u postupku naknadno očitovati.

Optuženi Vrdoljak se tereti da je za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, u svojstvu pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nečovječno postupao sa zatvorenicima i nanosio im tjelesne povrede.

Istovremeno, Vrdoljak se tereti da je krajem juna 1992. u objektu Silos u Polju naredio svim zatvorenicima da stoje uspravno i ruke drže prekrižene iza vrata. "Grupu zatvorenika je izveo u drugu prostoriju i tukao ih rukama, nogama i palicama".

Kako se u optužnici navodi, u julu 1992. u skladištu robne kuće „Beograd“ u naselju Tulek u Bosanskom Brodu u više navrata je izvodio zatvorenike u neosvijetljenu prostoriju i tu ih tukao rukama, nogama i palicama.