"Neki su sretni zbog nereda"
0

Ivica Osim: Godinama nas vuku za nos, a jedino politika profitira

Piše: Nedžad Jamaković
Ivica Osim
Ivica Osim
Najnoviji navijački neredi koji su se u četvrtak, nakon Banje Luke i Mostara, dogodili u Sarajevu očito nekome odgovaraju i neko je sretan zbog njih, kaže za Sarajevo-x.com predsjednik Komiteta za normalizaciju N/FS BiH, legendarni Ivica Osim.

"Fudbal se očito ne može oteti iz ralja politike. Ako nekom smeta Komitet ili nečije ime, onda to treba javno reći. Mi nemamo instrumenata da djelujemo protiv ovakvih stvari, jer svega se tu nakupilo i to previše dugo traje. Ne možemo mi ni kažnjavati klubove do unedogled, jer oni nemaju toliko novca, a sve je ovo već otišlo predaleko. Nadam se da se i večeras neće desiti nešto slično, jer bi UEFA i FIFA opet mogle reagovati i uvesti zabrane", kaže Osim i dodaje:

"Ipak, u svemu ovom postoji nešto, igrači bi trebali shvatiti da mogu učiniti nešto i ispraviti nešto, iako je krivu Drinu teško ispravljati. Tu prije svega mislim na uspjeh, jedino nam uspjeh može 'zamazati oči' i pokazati da i mi možemo nešto napraviti i da se stvari miču naprijed. A mi evo već duže vrijeme tako i živimo, nekakvim sitnim stvarima nam 'zamazuju oči'".

Osim, međutim, ističe da je posljednji ispad na Grbavici utoliko ozbiljniji jer on može značiti da je neko time želio poslati poruku svima ostalima koji bi u budućnosti željeli organizovati slične prijateljske susrete.

"To bi, dakle, bila najružnija poruka svega ovoga, da tih susreta ne bude i da ih ne može biti. To bi bilo strašno, ne može se vječno tako živjeti. A, opet, ne treba se vaditi stalno ni na politiku, jer im tako samo dajemo vjetar u leđa. Njima odgovara to da kažu 'Eto, ništa ne može bez nas, i nigdje'. Trebali bismo konačno prihvatiti kao činjenicu da nas evo godinama vuku za nos, a da jedini profit iz svega izvlače oni", kazao je Ivica Osim.