BiH
3

Ivica Kostelić i nacizam

Klix.ba
"Na startu sam morao biti spreman i siguran u pobjedu kao njemački vojnik 22. lipnja 1941. godine"- izjavio je <b>Ivica Kostelić</b> nakon pobjede u Kranjskoj Gori. Ovo je naslov koji je jučer obišao sve hrvatske medije i sigurno će štetiti popularnosti ovog vrsnog skijaša. Text objavljen na portalu <b><a href="http://www.index.hr" target=_blank>index.hr</a></b> prenosimo u cijelosti. Na SarajevoX Forumu već je pokrenuta rasprava...

"Na startu sam morao biti spreman i siguran u pobjedu kao njemački vojnik 22. lipnja 1941. godine"- izjavio je Ivica Kostelić nakon pobjede u Kranjskoj Gori.

  1. lipnja 1941., Ivica to zasigurno zna, započeo je napad na SSSR, u kojem je ubijeno 18 milijuna ljudi.

Iako se naveliko pisalo o izjavi Ante Kostelića da ne želi plaćati porez, insinuirati da naš najbolji sportaš uzore pronalazi u nacističkoj vojci bila je preopasna čak i za medije žedne senzacije.

Je li to "Ivicko u brzini izlanuo", kako danas u Sportskim novostima tvrdi njegov otac, odnosno je li izjava Ivice Kostelića slučajna, te se kao takva može pokušati zanemariti?

Nažalost, ako je suditi prema drugim Ivičinim izjavama, osobito dosad neobjavljenom dijelu intervjua kojeg je Ivica Kostelić dao za Nacional sredinom prošle godine, nije.

Ivica je tada, objavljuje Nacional u ovotjednom izdanju, izjavio da je ideja nacionalsocijalizma doduše "bila malo preekstremna", no "ako pustimo po strani holokaust koji je bio vizija idiota", "nacizam je bio zdrav sistem za ambicioznu osobu".

Ako zanemarimo nepromišljenu izjavu hrvatskog nogometnog reprezentativca Darija Šimića, koji nije znao što govori kad je prije nekoliko godina pred utakmicu s Japanom izjavio kako će protivnici doživjeti "novu Hiroshimu", stavovi Ivice Kostelića poduprijeti njegovim ranijim političkim analizama, žalostan su i opasan presedan u svjetskom sportu.

Presedan koji će među ostalim utjecati i na način na koji svijet gleda na našeg sportskog uzora. Nažalost, do daljnjeg samo sportskog.

Ipak treba reći da je Ivica mlad dečko i ima vremena razmisliti.