Predao pisma
3

Ivica Dronjić novi stalni predstavnik BiH pri UN-u

Klix.ba
Novoimenovani ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Ivica Dronjić na svečanoj ceremoniji i uz prisustvo počasne garde predao je 31. augusta 2018. godine u sjedištu UN-a u New Yorku skreditivna pisma generalnom sekretaru UN-u Antóniu Guterresu, čime je zvanično postao stalni predstavnik BiH pri ovoj organizaciji.

Tokom ceremonije, ambasador Dronjić je prenio generalnom sekretaru pozdrave i najbolje želje sva tri člana Predsjedništva BiH i njihovo opredjeljenje za trajni doprinos međunarodnom miru i prosperitetu uz poštivanje Povelje UN i međunarodnog suvereniteta svih zemalja članica.

Istaknuo je svoje lično opredjeljenje da poveća eksponiranost Bosne i Hercegovine u sistemu UN-a, posebno u mirovnim operacijama, razoružanju i preventivnoj diplomaciji, kao i u ispunjavanju ciljeva zacrtanih u UN-ovom programu održivog razvoja (SDG).

Generalni sekretar Guterres čestitao je ambasadoru Dronjiću na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu. Istaknuo je svoje lično zadovoljstvo što je akreditirao jednog iskusnog diplomatu od karijere koji tako dobro poznaje sistem UN-a, kao i uvjerenost da će Dronjić biti dostojan predstavnik svoje zemlje.

Dronjić je osmi stalni predstavnik BiH u sjedištu UN u New Yorku od 22. maja 1992. kada je BiH postala članicom ove organizacije. Karijerni diplomata je od 1986. godine, i prije imenovanja na ovu dužnost bio je zamjenik stalnog predstavnika BiH u misijama pri UN u New Yorku, Beču i Ženevi, kao i šef odsjeka za UN i druge međunarodne organizacije u Ministarstvu vanjskih poslova.