BiH
0

Ivica Dačić doputovao u Mostar

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Srbija ne vodi pregovore oko Kosova zbog ulaska u Evropsku uniju, niti zbog datuma za početak pregovora, već zbog održivog rješenja u obostranom interesu, poručio je večeras u Mostaru premijer Srbije Ivica Dačić.

"Mi ne vodimo ovaj dijalog zbog datuma za početak pregovora, niti zbog Evropske unije. Vodimo, ako možemo da postignemo jedno održivo rješenje koje bi bilo u obostranom interesu i koje bi bilo na kraju krajeva primjenjivo u praksi“, naglasio je Dačić, pojašnjavajući kako Srbija želi nastavak dijaloga neovisno o datumu za početak pregovora.

"Moramo razgovarati o ključnim temama. Policija, za svaki narod je bitno ko ga čuva, ko ga brani, ko ga štiti, ko ga tuži, ko ga sudi, koja čizma ga gazi. Ovdje je bitno pitanje sigurnosti, policije“, kazao je Dačić.

Dačić je izrazio mišljenje da stanje nije tako loše kako se čini, imajući u vidu da postoji dobra volja za kompromis.

"Mi nismo prekinuli pregovore, mi se samo nismo složili sa principima, odnosno mislimo da su oni nedovoljni da Srbija može da da saglasnost za tako nešto, a da pritom ne vodi do kraja računa o sigurnosti, o pitanjima pravosuđa, o načinima i uslovima u kojima će živjeti srpski narod na Kosovu. U tom smislu smo otvoreni za nastavak dijaloga“, istakao je Dačić.

O daljim koracima razmatrat će se u narednim danima, kazao je Dačić, te dodao "da niko nije rekao ne evropskom putu".

Ivica Dačić doputovao je u Mostar večeras, gdje će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Damirom Ljubićem, te drugim visokim zvaničnicima.

Dačić se sutra prisustvovati otvorenju 16. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2013.