BiH
1

Ivanov: Prioritet Makedonije i BiH je isti - ulazak u Evropsku uniju

FENA
Predsjednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je najveći prioritet Makedonije i BiH ulazak u Evropsku uniju, odnosno da dvije zemlje postignu evropske standarde i principe kako i da njihovi građani počnu živjeti prema tim principima.

Predsjednik Ivanov doputovao je danas u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a po njegovom slijetanju na Međunarodni aerodrom Sarajevo razgovarao je s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te članovima Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Ivanov kazali su danas novinarima da su razgovarali o poboljšanju bilateralnih odnosa, regionalnoj saradnji i međusobnoj podršci kada su u pitanju evroatlantske integracije.

Izetbegović je potvrdio da je predsjednik Ivanov upoznao članove Predsjedništva BiH o problemima koje Makedonija ima, a tiču se naziva njihove zemlje i spora s Grčkom.

"BiH i Makedonija zainteresirane su za unapređenje svestranih bilateralnih odnosa i saradnju, a intenzivni susreti zvaničnika dviju zemalja na bilateralnom i regionalnom planu potvrđuju da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske veze bez otvorenih pitanja", istakao je Izetbegović.

Podsjetio je da je do sada zaključen veliki broj bilateralnih sporazuma koji stvaraju dobar okvir za međusobnu saradnju te dodao da ove dvije zemlje dokazuju da su u jugoistočnoj Evropi moguće multietničke države.

Tokom susreta razgovarano je i o poboljšanju ekonomske saradnje kada je istaknuto da je ukupna trgovinska razmjena između BiH i Makedonije u 2011. godini iznosila 237 miliona KM, za koju je Izetbegović kazao da se može značajno povećati.

"U tom smislu predloženo je da se što prije usvoji i potpiše sporazum o izbjegavanju dvojnog oporezivanja koji je potreban objema zemljama", potcrtao je Izetbegović.

Sugovornici su razgovarali i o obnovljenoj istrazi kada je u pitanju pogibija nekadašnjeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog 2004. godine. Izetbegović je najavio da će bosanskohercegovačka strana učiniti sve da se ova istraga uspješno i završi, dok je Ivanov naglasio da bi to trebalo dovesti do kraja da bi se postigla "institucionalna završnica i prestalo sa spekulacijama".

U okviru posjete delegacije Republike Makedonije Bosni i Hercegovini ministar civilnih poslova BiH uime Vijeća ministara BiH Sredoje Nović i zamjenik ministra zdravstva Republike Makedonije uime Vlade Republike Makedonije Jovica Andovski potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti.

Protokolom posjete predviđeno je da se predsjednik Ivanov susretne s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Planirana je i posjeta EUFOR-u, a 5. oktobra Ivanov bi trebao boraviti u Banjoj Luci.