BiH
0

Ivanićev kabinet očekuje hitnu deblokadu davanja suglasnosti na ugovor BiH i SPC-a

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Kabinet drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladena Ivanića smatra kako ne postoji nijedan valjan razlog za odgađanje davanja suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine na potpisivanje osnovnog ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U informaciji koju je danas novinarima u Sarajevu predstavio Ivanićev savjetnik Slobodan Nagradić obrazloženo je kako se taj potez Predsjedništva BiH smatra višestruko štetnim. Ivanić smatra da se u Predsjedništvu BiH treba hitno deblokirati proces davanja suglasnosti na taj ugovor i time bar donekle sanirati nastala šteta po odnose u BiH.

Prolongiranje davanja suglasnosti na dokument kojim se reguliraju odnosi između BiH i SPC-a, što su, kazao je Nagradić, demonstrirali članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, smatra se nastavkom diskriminacije SPC-a u BiH, posebno u FBiH, i njenih vjernika, a to, naglasio je, u krajnoj konsekvenci znači i srpskog naroda "jer je poznato da su uglavnom Srbi pripadnici SPC-a“.

"Ta politika je zadržavanje neravnopravnog položaja SPC-a u odnosu na druge crkve i vjerske zajednice“, kazao je Nagradić.

On je dodao da obrazloženja za nedavanje suglasnosti koja su ovih dana ponuđena iz Predsjedništva BiH ne stoje „jer nema suštinske razlike između teksta osnovnog ugovora sa SPC-om i teksta temeljnog ugovora sa Svetom Stolicom“.

Razlike su, dodao je, onolike kolike su razlike između srpskog i hrvatskog jezika, dakle - minimalne i nedostatne kao opravdanje političkog poteza kojim je nanesena šteta po odnose s crkvama i vjerskim zajednicama u BiH, odnosno, što je još važnije, "po ko zna koji put odgođeno vraćanje imovine SPC-u u BiH, posebno u Sarajevu, čime je SPC dodatno diskriminiran u odnosu na ostale vjerske zajednice u BiH“.

"Na posljednoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, uvjetno rečeno, zaustavljeno davanje ili potpisivanje ratifikacija temeljnog ugovora sa Svetom Stolicom jer prethodno nije data suglasnost za potpisivanje sporazuma sa SPC-om. Smatramo da treba učiniti mali napor da se neke krive informacije kojima raspolažu odgovorni politički subjekti u BiH otklone i u Predsjedništvu BiH da suglasnost na potpisivanje sporazuma sa SPC-om i da onda srpski delegati u Domu naroda daju suglasnost na ratifikaciju temeljnog ugovora sa Svetom Stolicom“, kazao je Nagradić.

Time bi se, smatra, otklonile diskriminacije prema vjerskim zajednicama, tj. u potpunosti ispoštovao Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, koji su vlasti BiH donijele početkom 2004. godine.