BiH
19

Ivanić: Za BiH ključne ekonomske reforme i zaštita domaće proizvodnje

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da su za BiH ključne ekonomske reforme i zaštita domaće proizvodnje.

Ivanić je dodao da nova evropska inicijativa za BiH podrazumijeva bavljenje ekonomijom i stavljanje postrani pitanja Ustava, prijenosa nadležnosti i slično.

"Nova evropska inicijativa teške teme ostavlja postrani, a ekonomske reforme posmatra kao ključni problem BiH", istakao je Mladen Ivanić danas tokom posjete Bijeljini.

Podsjetio je da institucije BiH nemaju prevelikih nadležnosti u dijelu koji se odnosi na tržište i subvencije, ali imaju o pitanju necarinskog ograničenja uvoza, a da se domaći proizvođači susreću s ogromnim problemima, a nadležne institucije ne reaguju.

"Mislim da će novo Vijeće ministara BiH morati uvesti sistem reciprociteta. Ako neko našim izvoznicima pravi tehničke probleme pri izvozu, onda i mi moramo uvoznicima iz tih zemalja napraviti tehnički problem prilikom uvoza njihovih proizvoda u BiH", smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Smatra da je neodrživa praksa da jedni mogu izvoziti, a drugi ne mogu pod istim uvjetima, ukazujući na neophodnost postojanja potpune ravnopravnosti u toj oblasti.

To je, kaže, stvar političke odluke te se „niko ne smije plašiti stranaca, već se moraju štititi interesi domaćih proizvođača“.

I gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je precizirao da se u tom gradu realizuju značajni projekti u oblasti infrastrukture te da su međunarodne finansijske institucije te projekte ocijenili vrlo visokim ocjenama.

Mićić je naveo i da je na sastanku s Ivanićem bilo riječi o neophodnosti privrednog oporavka u toj regiji i u cijeloj BiH.

I Đorđe Slavinjak, potpredsjednik Privrednog savjeta grada Bijeljina, izjavio je da privrednici očekuju pozitivan poslovni ambijent da bi mogli biti interesantni i za strane investitore i za nova ulaganja.

Tvrdi i da je u Semberiji likvidacija Bobar banke „proizvela lavinu negativnih dešavanja“.

"Plašimo se da će ova situacija izazvati negativan efekat koji će biti ravan negativnom efektu prošlogodišnjih poplava. Ugrožene su stotine i hiljade radnih mjesta. Nije više u pitanju samo Bobar banka i Kompanija 'Bobar', već je kompletan privredni ambijent Semberije ugrožen", tvrdi Slavinjak.

Refleksije dešavanja s Bobar bankom osjetit će se, kaže, na manjku prihoda u budžetu, po manjoj potrošnji, u sektoru prerađivačke industrije i brojnim drugim djelatnostima.