Pismo Dodiku
28

Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić ustvrdio je da Predsjedništvo BiH nije ni razmatralo, niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da NATO-a vježba na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, bez usvajanja plana ne može biti održana.

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

Naglasio je da Predsjedništvo nije dobilo službeno obavještenje Ministarstva odbrane BiH, a u vezi sa navedenom vojnom vježbom, tako da "sa žaljenjem mora da konstatuje" da Dodik ne raspolaže sa tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva njegovih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Dodikovom dopisu.

"Da bismo izbjegli svaku moguću nejasnoću želim da Vam u dobroj namjeri proslijedim informacije dobivene od nadležnih iz Ministarstva odbrane BiH, a koje se odnose na pripreme za realizaciju M2M događaja – zajednička vježba OS BiH i Nacionalne garde Merilenda („Air Ground Integration Exercise 2019“). U Ministarstvu odbrane BiH za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak na kome su od strane predstavnika Oružanih snaga BiH iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se između ostalog odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A 10 i drugih resursa. U slučaju da su Vam potrebne detaljnije informacije o iznesenim primjedbama, uvjeren sam da ih možete dobiti od Ministarstva odbrane BiH", naveo je Ivanić u pismu u koji je Fena imala uvid.

I Ivanić, kao i nadležni iz Oružanih snaga BiH, smatra neprihvatljivim upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom.

"Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Također, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe", istakao je član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjoj Luci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, navodi se u navodnim službenim dokumentima Ministarstva odbrane BiH koje su objavili neki mediji. Po istim tvrdnjama, NATO vježba trebala bi biti realizirana kroz dvije faze: prva je teorijska obuka oficira OS BiH od februara do kraja 2018. godine, a druga bi početkom 2019. godine bila gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača određenom vrstom streljiva sa navodnim osiromašenim uranijumom.