{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: Valutni odbor trenutno najbolji koncept za BiH

F
22.9.2017. u 10:44
4
12
Ivanić: Valutni odbor trenutno najbolji koncept za BiH
4
Ivanić: Valutni odbor trenutno najbolji koncept za BiH
Mladen Ivanić (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu, na konferenciji "20 godina stabilnosti" koju je organizirala Centralna banka BiH, da je valutni odbor za vrijeme u kojem se nalazimo najbolji koncept za Bosnu i Hercegovinu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ivanić je rekao da bi ako bi se prišlo nekom klasičnom obliku centralne banke u uslovima realnih deficita u javnom sektoru, a potencijalno i još većih, ubrzo došlo do pretjerivanja u primarnoj emisiji novca.

"Uvjeren sam da bismo ubrzo ušli u ciklus inflacije i fazu potpune nestabilnosti i nepovjerenja u bh. valutu", rekao je Ivanić.

Dodao je da se u prošlosti suprotstavljao i da će se i dalje suprotstavljati pokušajima da se promijeni politika u toj oblasti jer smatra da za takvo nešto političke strukture u BiH nisu spremne i da bi vrlo brzo, zbog kratkoročnih interesa, posegle za stvarima koje bi proizvele nestabilnost.

Po Ivanićevom mišljenju, to bi sigurno imalo ozbiljne posljedice po bankarski sektor koji smatra jednim od solidnih stubova bh. ekonomije.

Istakao je da je najvažnije što je Centralna banka BiH u ovih 20 godina uradila upravo uspostavljanje povjerenja u domaću valutu čiji su stabilnost i kredibilitet neupitni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: