BiH
2

Ivanić u posjeti Izraelu: Odnosi dvije zemlje su odlični, ali postoji prostor za unapređenje

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, gdje se sastao sa izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom. Utvrdili su da su odnosi dvije zemlje odlični, "s prostorom za dodatno unapređenje koje bi bilo korisno za obje zemlјe".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, razgovarao je danas u Jerusalemu s predsjednikom Rivlinom o aktuelnoj političkoj situaciji u dviju zemlјe, regiji Balkana i na Bliskom istoku.

Kako je iz Predsjedništva BiH saopćeno, ovo je prva zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izraelu, a predsjedavajući Ivanić je posjetu ocijenio kao jednu od najvažnijih u ovom mandatu.

"Predsjedavajući Ivanić i predsjednik Rivlin konstatirali su da između BiH i Izraela postoji dosta sličnosti, zbog niza historijskih specifičnosti i načina rješavanja konflikata. Sagovornici su naglasili da je u modernom društvu poseban izazov za obje zemlјe sačuvati stabilnost u multietničkim zajednicama, ali da su i BiH i Izrael pokazali da je to moguće", stoji u saopćenju.

Tokom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i s premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom izraelskog parlamenta Knesset Yulijem Edelsteinom i ministrom odbrane Avigdorom Liebermanom.

Programom je predviđen sastanak delegacije BiH s predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, obilazak Memorijalnog centra „Yad Vashem” i ceremonija polaganja vijenaca u Sali sjećanja.

Predsjedavajući Ivanić danas se sastao i s Nјegovim blaženstvom patrijarhom Jerusalema i sve Palestine, gospodinom Teofilom III, te su razgovarali u Jerusalemskoj patrijaršiji o aktuelnim temama, a patrijarh, koji je u izuzetno teškim okolnostima uspio da ostane čuvar svetih mjesta u Izraelu, predsjedavajućem Predsjedništva BiH prenio je optimističnu poruku za budućnost.

"Predsjedavajući Ivanić je 94. šef države koji je u jerusalemskom Gaju nacija posadio drvo masline koje simbolizira mir i život, što ima posebnu simboliku u Jerusalemu jer je smješteno u blizini Memorijalnog centra 'Yad Vashem'. Maslinovo drvo će u ime BiH ostati u Izraelu kao simbol prijatelјstva dviju zemalјa", navodi se u nastavku saopćenja.

Delegacija BiH, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH dr. Mladenom Ivanićem, boravi u zvaničnoj posjeti Državi Izrael i Državi Palestina.

"Tokom boravka u Državi Palestina, delegacija BiH će se sastati s predsjednikom Države Palestina Mahmoudom Abbasom i Komitetom za pregovore. Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim dužnosnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Yassera Arafata", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U delegaciji su, osim predsjedavajućeg PBiH dr. Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić.