BiH
0

Ivanić s Paetom i DiCarlo u Estoniji

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić se nalazi na zasjedanju ministara vanjskih poslova i ministara odbrane zemalja članica Američko-jadranske povelje i Američko-baltičke povelje koje se održava u Talinu- Estonija.

Jučer je Ivanić imao odvojene susrete s ministrom vanjskih poslova Estonije Urmasom Paetom i zamjenicom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Rosemarry A. DiCarlo, saopćeno je iz MVPBiH.

U susretu s ministrom Paetom razgovarano je o odnosima dviju zemalja. Pohvaljeni su napori i rezultati koje je BiH postigla na putu ka EU i NATO-u.

Ministar Ivanić je izvijestio sugovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te o procesu formiranja novoizabranih vlasti u BiH.

"Istakao je značajan rezultat koji je BiH postigla od prijema u Partnerstvo za mir u prvom redu dostizanje standarda za potpisivanje sigurnosnog sporazuma s NATO-om", navodi se.

Sugovornici su naglasili neophodnost intenziviranja ekonomske suradnje i potpisivanja bilateralnih sporazuma, u prvom redu sporazuma o zaštiti investicija i sporazum o drumskom saobraćaju.

Ministar Paet je ponudio suradnju i podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO-u.

U susretu sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Rosemarry A. DiCarlo, kojem je prisustvovala i delegacija Ministarstva odbrane BiH, ministar Ivanić je sugovornicu informirao o rezultatima koje je BiH postigla na svom putu ka EU i NATO-u.

Ministar Ivanić je zatražio da se definira status BiH unutar Američko-jadranske povelje, odnosno da BiH bude primljena u punopravno članstvo u toj inicijativi. On je pritom istaknuo brzinu ispunjavanja svih postavljenih zadataka od NATO-a.

"Zamjenica DiCarlo je rekla da shvata naše težnje i nastojanja i zaključila da će o tome biti odlučeno u narednom periodu. Sugovornici su se složili da je regionalna suradnja vrlo bitna za sigurnost i stabilnost u čitavom regionu", navodi se u saopćenju.