BiH
53

Ivanić: RS-u niko ne može osporiti pravo na referendum, nek se održi nakon lokalnih izbora

FENA
Mladen Ivanić i Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Mladen Ivanić i Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da se RS-u ne može osporiti pravo na referendum o Danu RS-a, ali naglašava da bi bilo dobro da se referendum održi nakon lokalnih izbora, kako bi se isključila bilo kakva manipulacija.

"Saglasan sam da narod u RS-u treba da odgovori na pitanje - da li je za to da 9. januar bude Dan RS-a i mislim da se referendum te vrste ne može osporiti, ali bi bilo dobro da se održi nakon izbora", precizirao je Ivanić.

"Ostaje da se vidi kakav će stav imati predstavnici drugih političkih stranaka, jer sam na ovom sastanku bio kao član Predsjedništva BiH", rekao je Ivanić na press konferenciji nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji zagovara da se referendum o Danu RS-a, 9. januaru koji je osporio Ustavni sud BiH, održi što prije.

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da nisu uspjeli da u zadatom roku osiguraju da prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su predložili srpski predstavnici, bude usvojen na nivou BiH i referendum kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH je, kaže, potreban.

Dodik je ustvrdio i da nikada nije rekao za Ivanića da je izdajnik RS-a, ali jeste za neke druge u Savezu za promjene.

Najavio je nastavak razgovora s političkim predstavnicima RS-a o odluci Ustavnog suda BiH o Danu RS-a, 9. januaru.

I Dodik i Ivanić smatraju da mora da postoji komunikacija između predstavnika vlasti RS-a i njenih predstavnika na nivou BiH, kao i da predstavnici Vlade RS i Vijeća ministara BiH treba da razgovaraju u korist građana.

Evropske integracije i ono što je urađeno na aplikaciji za status bh. u EU ima podršku RS-a, ali je, kazao je Dodik, neophodno da se postigne puna saglasnost o mehanizmu koordinacije.