BiH
0

Ivanić: RS nije genocidna tvorevina, ona je formirana prije izbijanja rata

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić ponovio je sinoć da su inicijative za referendum u RS-u odgovor na stalne napade na taj bh. entitet i zahtjeve za njegovo ukidanje.

"Za Bosnu i Hercegovinu sam ali samo s Republikom Srpskom. Tako BiH može opstati", rekao je Ivanić u programu bijeljinske BNTV.

Naglasio je da RS nije genocidna tvorevina, jer je ona formirana 1992. godine prije izbijanja rata u BiH.

"Ključni problem BiH je Federacija BiH, jer je to skup i neuređen sistem", ocijenio je Ivanić dodajući kako se nikada ne zna da li Federalna vlada ima podrušku parlamentarne većine.

Komentarišući proces reformi bh. policijskih struktura, ministar Ivanić je podsjetio da se on zalaže za opstanak policije RS-a ističući da takav politički stav imaju i Dragan Čavić, predsejdnik RS-a i entitetski premijer Milorad Dodik.

"Što prije treba napraviti politički koncept reformi policije", kazao je Ivanić izražavajući sumnju da će ovo pitanje biti riješeno na ekspertskom nivou.

Rezimirajući svoj ministarski angažman kazao je kako je vrijeme da se svi u BiH okrenu ekonomskim pitanjima, da se "krupne političke teme" ostave po strani i za neko drugo vrijeme.

Izrazio je žaljenje što za njegovog mandata BiH nije potpisala Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te što je uopće došlo do kašnjenja u približavanju EU. Ponovio je kako je jedini put BiH u evropskim integracijama.