BiH
0

Ivanić: RS ne smije dozvoliti preglasavanje u zajedničkim organima

FENA
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a kazao da je mjerama visokog predstavnika u vezi s poslovnikom oba doma Parlamentarne skupštine BiH ostavljena mogućnost da jedan narod što RS ne smije nikako dozvoliti.

Od Skupštine RS-a očekuje da donese stavove u kojima će se jasno reći da RS ne smije dozvoliti, pa ni teorijski da postoji mogućnost preglasavanja u organima BiH te naveo da o svemu treba razgovarati da bi se našli mehanizmi da se koriguje odluka visokog predstavnika od 19. oktobra.

Naglasio je da interes ni RS-a ni BiH ne treba da bude da se desi preglasavanje, jer će dugoročno BiH ući u neizvjesno stanje što nikome ne treba.

Ivanić je kazao da odluke visokog predstavnika nisu donesene zbog prošlosti već nekog očekivanja u budućnosti, nekih procjena da bi u budućnosti moglo biti negativnih tokova.

Naveo je da se regionalna situacija ne može da povezuje sa sadašnjim kretanjima u BiH te da se situacija u RS-u ne može povezivati sa situacijom na Kosovu.

„Mislim da to posebno čine međunarodne institucije, da one imaju taj ocjećaj i zbog toga su povlačile ovakve poteze“, naveo je Ivanić.

Naglasio je da je zbog svega toga potrebno da se sjedne i razgovora, a prostora za to ima, te danas ili sutra očekuje takve razgovore da bi se našlo rješenje.

Kazao je i da ga u svemu ovome što se dešava u BiH iznenađuje nedostatak komunikacije, navodeći da ni on ni drugi predstavnici RS-a nisu imali priliku u širem krugu da kažu šta je problem.

Ivanić je kazao da treba razmotriti ukidanje „bonskih ovlaštenja“ visokog predstavnika, jer će se i dalje dešavati nametanja.