BiH
0

Ivanić: Pronaći srednje rješenje za reformu policije bez ekstremnih zahtjeva

FENA
Lider Partije demokratskog progresa Republike Srpske Mladen Ivanić potvrdio je za Fenu da će predstavnici te stranke učestovati u političkim sastanicima o reformi policije u BiH, jer je jasno da se na taj način može pokrenuti to pitanje, ali i poručio da nisu realni stavovi da će predstavnici RS-a prihvatiti "ekstremne" stavove koji zagovaraju razvlašćivanje RS-a i njene policije.

Ivanić je podjsetio da je PDP još od marta prošle godine insistirao da se održi sastanak političkih lidera jer su znali da se problem reforme policije ne može riješiti u Direkciji za tu refomu.

Po njegovim riječima, treba razriješiti suštinu, s jedne strane očekivanje partija iz RS-a, koje PDP podržava, da policija RS-a, mora naći svoje mjesto u jedinstvenoj strukturi policije i s druge strane, kako je naveo, je stav onih kojih smatraju da je cilj reforme policije potpuno razvlašćivanje RS-a i svega što znači policiju.

"Nije realno da mi prihvatimo takvu ekstremnu opciju gdje bi policija RS-a bila dio strukture policije BiH, već se mora naći neko srednje rješenje", kazao je lider PDP-a.

Ukoliko bude spremnosti, naglasio je, takvo rješenje će se naći.

Uoči sutrašnjeg sastanka koji je u Sarajevu inicirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, večeras će se u Banjoj Luci održati razgovori predstavnika stranaka iz RS-a s ciljem zauzimanja zajedničkog stava o reformi policije.

Sastanak bit će održan u Kabinetu predsjednika RS-a Milana Jelića.