{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić optužio Tihića i Silajdžića za ugrožavanje budućnosti BiH

S
3.2.2008. u 15:40
0
0
Ivanić optužio Tihića i Silajdžića za ugrožavanje budućnosti BiH
0
Ivanić optužio Tihića i Silajdžića za ugrožavanje budućnosti BiH
Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić optužio je danas predsjednike Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića za odustajanje od Mostarske deklaracije, kao i da su jučerašnjim istupima na razgovorima u Širokom Brijegu ozbiljno ugrozili mogućnost da BiH potpiše Sporazum o stabizaciji i pridruživanju.
„Tihić i Silajdžić jučer su se takmičili da po svaku cijenu unište policiju RS-a, dok o ustavnim promjenama nije bilo ni riječi“, tvrdi Ivanić dodajući da se iza toga krije nekoliko ciljeva, prvenstveno nastojanje da se zakomplicira politička situacija i tako dođe do ostanka OHR-a o čemu će se odlučivati krajem ovog mjeseca.

Uz ocjenu da će se u narednih nekoliko sedmica pogoršavati politički ambijent u našoj zemlji, Ivanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da odustajanje od Mostarske deklaracije u suštini predstavlja odustajanje od obećanja koje je dato komesaru Evropske komisije za proširenje Oliju Renu kada je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On sumnja i u potrebu daljeg održavanja sastanaka političkih lidera kao što je bio jučerašnji u Širokom Brijegu, za koji je rekao da je po svemu sudeći, bio i posljednji u tom sastavu.

Stav PDP-a je da zakone iz oblasti reforme policije treba uputiti u parlamentarnu proceduru, jer postoji većina koja ih može usvojiti, a time i BiH može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

"Ako se to ne desi, ući ćemo u ozbiljnu političku krizu, a građani BiH će biti najveći gubitnici u svemu što se događa i zarobljenici sukoba SDA i SBiH, kao i personalnih sukoba između Tihića i Silajdžića", smatra lider PDP-a.

Ponovio je i da ne smatra da je rješenje za BiH federalizacija, već da se prvo partneri u Federaciji BiH treba međusobno da dogovore, a ne da „RS bude neka vrsta žrtve raščišćavanja odnosa unutar FBiH“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: