{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić optužio Tihića i Silajdžića za ugrožavanje budućnosti BiH

S
3.2.2008. u 15:40
0
0
Ivanić optužio Tihića i Silajdžića za ugrožavanje budućnosti BiH
0
Ivanić optužio Tihića i Silajdžića za ugrožavanje budućnosti BiH
Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić optužio je danas predsjednike Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića za odustajanje od Mostarske deklaracije, kao i da su jučerašnjim istupima na razgovorima u Širokom Brijegu ozbiljno ugrozili mogućnost da BiH potpiše Sporazum o stabizaciji i pridruživanju.
„Tihić i Silajdžić jučer su se takmičili da po svaku cijenu unište policiju RS-a, dok o ustavnim promjenama nije bilo ni riječi“, tvrdi Ivanić dodajući da se iza toga krije nekoliko ciljeva, prvenstveno nastojanje da se zakomplicira politička situacija i tako dođe do ostanka OHR-a o čemu će se odlučivati krajem ovog mjeseca.

Uz ocjenu da će se u narednih nekoliko sedmica pogoršavati politički ambijent u našoj zemlji, Ivanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da odustajanje od Mostarske deklaracije u suštini predstavlja odustajanje od obećanja koje je dato komesaru Evropske komisije za proširenje Oliju Renu kada je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On sumnja i u potrebu daljeg održavanja sastanaka političkih lidera kao što je bio jučerašnji u Širokom Brijegu, za koji je rekao da je po svemu sudeći, bio i posljednji u tom sastavu.

Stav PDP-a je da zakone iz oblasti reforme policije treba uputiti u parlamentarnu proceduru, jer postoji većina koja ih može usvojiti, a time i BiH može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

"Ako se to ne desi, ući ćemo u ozbiljnu političku krizu, a građani BiH će biti najveći gubitnici u svemu što se događa i zarobljenici sukoba SDA i SBiH, kao i personalnih sukoba između Tihića i Silajdžića", smatra lider PDP-a.

Ponovio je i da ne smatra da je rješenje za BiH federalizacija, već da se prvo partneri u Federaciji BiH treba međusobno da dogovore, a ne da „RS bude neka vrsta žrtve raščišćavanja odnosa unutar FBiH“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: