{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić o Izetbegovićevoj reakciji: Dodvoravanje vlastitoj biračkoj publici

S
6.12.2017. u 15:33
423
472
Ivanić o Izetbegovićevoj reakciji: Dodvoravanje vlastitoj biračkoj publici
423
Ivanić o Izetbegovićevoj reakciji: Dodvoravanje vlastitoj biračkoj publici
Član Predsjedništva BiH iz Republika Srpske Mladen Ivanić izjavio je da reakcija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu pokazuje koliko se BiH udaljava od svoje stabilnosti i sve dublje tone u probleme.
"Ja ne volim što se ovo desilo i ćutao sam, poštujući dignitet zemlje iz koje dolazim i poštujući domaćina. Kako se drugi ponašaju, to sami procijenite. Ja se trudim da poštujem i zemlju koju predstavljam i domaćina i zato nisam htio da učestvujem u tim stvarima", rekao je Ivanić novinarima u Beogradu.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu o vanjskoj politici protivrječnu izjavi Čovića, Ivanić je smatra da u tim razmišljanjima ne bi trebalo da ima razlike.

"Ja nisam ni doživio da može biti razlike, jer na sastanku prije konferencije sa predsjednikom Srbije, gospodin Čović je jasno rekao da će BiH dok god Srbija ne promijeni stav poštovati teritorijalni integritet Srbije. Ja tu ne vidim ništa sporno, a oni koji vide, oni moraju objasniti kako je do toga došlo", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da se Izetbegovićeva reakcija velikim dijelom svodi i na dodvoravanje vlastitoj biračkoj publici.

"Sada će kod nekoga, neki od učesnika biti važni i kao oni su tu nešto napravili. Ovo ne govori o odnosima između BiH i Srbije, ovo govori o unutrašnjem problemu BiH - sve dubljim unutrašnjim podjelama", istakao je Ivanić.

On je naveo da će sve unutrašnje podjele u BiH i problemi najviše koštati građane BiH, koji će biti izolovani, bez ekonomskog razvoja.

"Dok građani ne kazne ovakvu vrstu pristupa, bojim se da ćemo biti sa ovim suočeni", rekao je Ivanić.

Generalno, kaže on, članovi Predsjedništva BiH današnju posjetu Beogradu nisu iskoristili u pravom smislu.

"Napravila se neka tenzija, prije svega, iz dijela bošnjačkih političara. Od svega se pravi neka zavjera, neke teorije koje apsolutno ne razumijem. Ali, to je više pitanje za nas u BiH", rekao je Ivanić.

On je naveo da je interes BiH bio da se utvrdi granica sa Srbijom, te da najveću korist od toga može imati upravo BiH.

"Ne razumijem kako neko nekoga može prevariti, ako se traži zamjena teritorija, kvadratni metar za kvadratni metar", rekao je Ivanić i podsjetio da je Srbija svojevremeno dala pravo prelaza Bošnjacima iz Janje da obrađuju svoje zemljište bez ikakvih kontrola.

"Koji su razlozi ovih frustracija, ja to više ne razumijem, tim prije što mislim da je to od koristi za BiH i valjda će doći jednog trenutka nekome u glavu da umjesto problema počne konačno da rješava stvari", istakao je Ivanić.

Upitan da li je optimista kao Čović da će ta pitanja biti riješena unutar Predsjedništva BiH, Ivanić je rekao da bi volio da jeste, ali nije.

"Zalagao sam se za dogovor o granicama. Imate teoriju da je to maltene čim se neko iz reda srpskog naroda za to zalaže mora da je nešto protiv BiH. Šta god čovjek pokuša da uradi dobije neku vrstu čudnog odgovora", rekao je Ivanić.

On smatra da u BiH neće biti dogovora ni o trasi brzog puta Beograd-Sarajevo, te da će jedna trasa biti u Federaciji BiH, a druga u Republici Srpskoj.

"Pošto se entiteti zadužuju, sami će odlučivati u kojem pravcu će ići, a pretpostavljam da ćemo u nekom vremenu koje dolazi imati dvije trase. Dogovor o tome kuda će trasa ići, u ovakvoj BiH, sa ovim stvarima koje ste imali priliku da vidite i u jednoj međudržavnoj posjeti, je potpuno nerealan", zaključio je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: