Specijalno tužilaštvo RS-a
0

Ivanić nije zloupotrijebio položaj u 'slučaju banke'

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv bivšeg predsjednika Vlade RS-a Mladena Ivanića, bivših entitetskih ministara finansija Milenka Vračara i Simeuna Vilendačića, te bivšeg direktora Direkcije za privatizaciju državnog kapitala u bankama RS-a Miodraga Berića i drugih osoba u vezi s privatizacijom - prodajom državnog kapitala u "Kristal“, "Banjalučkoj“ i "Razvojnoj banci“ Banja Luka.

Istraga je obustavljena jer, kako je saopćeno iz Specijalnog tužilaštva, ne postoji osnov sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, odnosno da su iskoristili svoj položaj ili ovlašćenje, prekoračili granice svog ovlašćenja ili nisu izvršili službenu dužnost u namjeri da sebi ili drugom pribave imovinsku korist, drugom nanesu štetu, niti je takva šteta nastupila po budžet RS-a jer je državni kapital, a ne imovina banke, prodan po njegovoj vrijednosti utvrđenoj u postupku pregovaranja, kakva je na tržištu tada mogla biti postignuta.

Na osnovu dokumentacije kojom je raspolagalo Specijalno tužilaštvo, te iskaza svjedoka utvrđeno je da je poslovanje banaka prije same privatizacije bilo veoma otežano, banke su bile nesolventne, imale su problema s likvidnošću, izlagane su velikom kreditnom riziku, a u svakom trenutku prijetila im je opasnost uvođenja privremene uprave, a potom stečaja i likvidacije.

Također, na tenderima i javnim pozivima za prodaju banaka nije se prijavljivalo "mnogo ozbiljnih i zainteresovanih kupaca“, a pojedini su nakon uvida u stanje banke odustajali od kupovine ili su tražili uvjete koje je bilo nemoguće ispuniti.

Proces privatizacije praćen je svakog mjeseca od Svjetske banke i MMF-a, a veliko opterećenje privatizaciji banaka predstavljao je i rok do kojeg su morale biti privatizovane, a to je 31. decembra 2002.godine.

Radi posjećanja, državni kapital u "Kristal banci" Banja Luka prodan je za euro. Kupac, "Hypo Alpe Adria banka", ugovorom o kupoprodaji obavezao se na hitno finansijsko ulaganje u banku u iznosu od 100 miliona KM, izmirenje svih dospjelih obaveza banke, zadržavanje zaposlenih radnika, dokapitalizaciju banke i obavljanje bankarske djelatnosti u naredne tri godine.

Državni kapital u "Banjalučkoj banci" prodan je za 100.000 KM. Kupac, "Verano Motors" ugovorom o kupoprodaji obavezao se na dokapitalizaciju banke od najmanje 10 miliona KM, obavljanje bankarske djelatnosti najmanje tri godine, zadržavanje zaposlenih radnika, te na prijenos 8,5 posto državnog kapitala u vlasništvo Vlade Republike Srpske.

Ovaj dio državnog kapitala kasnije je prenesen na Akcijski fond Republike Srpske koji danas u posjedu ima 1.717 akcija. Tržišna vrijednost ovih akcija iznosi 1.300 KM po jednoj akciji što iznosi 2.232.100,00 KM.

Veći dio državnog kapitala u "Razvojnoj banci" a.d. Banja Luka 2002. godine prodan je Banci za jugoistočnu Evropu za 1.600.000,00 KM. Dio kapitala zadržala je Vlada RS-a koji je kasnije prenesen na Akcijski fond Republike Srpske.

Šesnaestog marta Akcijski fond RS-a u čijem je posjedu bilo 1.999 akcija izvršio je prodaju akcija po cijeni od 4.096,39 KM po jednoj akciji, što ukupno iznosi 8.188.683,61 KM iz čega proizilazi da je banka u konačnom iznosu prodata za 9.788.683,61 KM.

Ugovorom o kupoprodaji kupac se obavezao i na dokapitalizaciju banke u visini zakonskog cenzusa, obavljanje bankarske djelatnosti najmanje tri godine te zadržavanje zaposlenih radnika.