BiH
2

Ivanić: Nemam informacije da će u BiH biti prebačani novi zatvorenici iz Guantanama

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da nema informacije da će u BiH biti prebačeno još deset zatvorenika iz Guantanama.

Rekao je da ne zna za nezvanične informacije da će biti još prebacivanja tih zatvorenika u BiH, nakon Egipćanina Tariqa el-Sawaha.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci dodao je da nadležne institucije u BiH odlučuju o pitanjima sigurnosti, kada se radi o toj osobi, a ne Predsjedništvo BiH.

Komentarišući najave poljoprivrednih proizvođača u RS-u da će organizirati proteste, ukoliko BiH pristane na princip tradicionalne trgovine s Hrvatskom, Ivanić je istakao da o tome nije bilo riječi u dokumentima o kojima je razgovaralo Predsjedništvo BiH.

"Bilo je riječi o potrebi prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pregovori o tome traju, a nije bilo riječi ni o kakvoj tradicionalnoj trgovini", kazao je Ivanić.

Istakao je da on pojam tradicionalne trgovine nikada nije ni koristio, za razliku od vlasti RS-a, "koje su olako davale izjave o tom pitanju".