{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: Ne vjerujem da će Željka Cvijanović podnijeti ostavku, to dovoljno govori o moralnosti

F
28.8.2015. u 17:45
17
62
Ivanić: Ne vjerujem da će Željka Cvijanović podnijeti ostavku, to dovoljno govori o moralnosti
17
Ivanić: Ne vjerujem da će Željka Cvijanović podnijeti ostavku, to dovoljno govori o moralnosti
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je danas da ne očekuje nikakvu promjenu parlamentarne većine na nivou Bosne i Hercegovine te da su svi takvi pokušaji uzaludni.
"Ostaje ista parlamentra većina, a to je bilo više nego jasno nakon razgovora predstavnika SDS-a i DF-a, čiji su predstavnici rekli da ostaju u većini, a iz SDS-a naveli da im je neprihvatljiv SNSD i SBB", uvjerava Ivanić ističući da misli da je skupštinska većina stabilna bar za naredni period.

Komentarišući rezultate forenzičkog vještačenja audiosnimka Željke Cvijanović o "kupovini poslanika u RS-u“, rekao je da bi u svakoj "normalnoj“ zemlji nakon toga svaki "normalan političar“ podnio ostavku, ali ne vjeruje da će to uraditi Cvijanović, "što dovoljno govori o moralnosti".

Kaže da će Cvijanović ostati na premijerskoj funkciji "sve dok to njen šef bude želio".

Kazao je da je "prijatno“ iznenađen da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, ali i naglasio da sada ostaje da se vidi da li će optužnica biti potvrđena te da se vidi dalji postupak i rezultat.

"Ovo jeste ohrabrenje da je jedan ozbiljan bošnjački vojni lider optužen za ratne zločine. Pitanje je da li je to rezultat sveopšte priče o pravosuđu, pritisaka međunarodnih institucija i priče o referendumu u RS-u, naših stavova iz bh. institucija koji godinama ne prihvatamo izvještaje Suda i Tužilaštva", rekao je Ivanić.

Komentarišući ocjenu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da bi BiH mogla krajem ove ili početkom naredne godine podnijeti aplikaciju za članstvo, a dobiti kandidatski status 2017. godine, Ivanić je rekao da se znaju uslovi, a to je završiti reforme koje su dogovorene.

Dodao je da, ako su tačne izjave da je dogovoren mehanizam koordinacije, onda je moguće predati aplikaciju u narednoj godini, a za pozitivan odgovor EU očekuje se rješenje pitanja "Sejdić-Finci“, koje zavisi od partija u FBiH.

Ivanić je na press-konferenciji u Banjoj Luci rekao da nisu tačne tvrdnje vlasti u RS-u, da stranke Saveza za promjene na nivou BiH ne uvažavaju interese RS-a, ističući kao primjer to da je na bečkom samitu odobren projekt izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, što je uspjelo Savezu za promjenu relativno brzo, a SNSD-u realizacija tog projekta godinama nije polazila za rukom.

Izrazio je zadovoljstvo što je kao jedan od prioriteta uvršena i pruga Sarajevo-Beograd preko Zvornika..., što je i u interesu RS-a.

Ivanić je danas u Banjoj Luci prisustvovao radnom sastanku PDP-a za izbornu jedinicu tri, a razgovarano je o pripremama za predstojeće lokalne izbore te izražena želja za saradnjom s drugim strankama članicama Saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: