Glavni govornik
18

Ivanić na forumu u Bakuu: Situacija u BiH nije idealna, ali se vide pomaci

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić bio je glavni govornik na današnjem panelu u Bakuu naslovljenom "Većina naspram manjine".

Riječ je o panelu posvećenom budućnosti moderne nacionalne države, izazovima, cilјevima i poslјedicama separatističke politike, etničkom rivalstvu te ulozi međunarodne zajednice.

Ivanić je rekao kako se stvari u BiH pomjeraju naprijed uprkos ratu koji se desio devedesetih godina u našoj zemlji. On smatra kako stvari u BiH nisu idealne, ali da se vide određeni pomaci.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kazao je kako Bosna i Hercegovina ima probleme vezane za izmjene i dopune izbornog zakonodavstva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako kaže, u BiH postoje brojni problemi poput obrazovnog, problemi koji se odnose na odvojene nastavne planove, što izgleda kao segregacija i što je kao segregacija neprihvatljivo. Ipak postavlja se pitanje kako onda da neko izučava nacionalne predmete poput jezika ako već nema drugačije nastavne planove.

Ivanić je istakao da rješenje mora biti negdje između, ali da on nema tačan odgovor na te dileme.

Na pitanje o kvotama u parlamentima za manjine Ivanić je rekao da BiH ima tri konstitutivna naroda i nacionalne manjine. Kako kaže, političke stranke iz naroda koji čine većinu znaju postavljati svoje kandidate.

On smatra da su kvote više formalne ako se manjinama ne daju stvarna prava.